page contents Книжен ъгъл: Фотопогледът на Денди към тайните на София
Предоставено от Blogger.

Фотопогледът на Денди към тайните на София

20.7.11

София Енигма-Стигма" (ИК "Ентусиаст") събира между кориците си фоторазходките на Любомир Милчев ДЕНДИ из София, с които преоткриваме града по един изящен и европейски начин. Тя разкрива избирателността на един автор, притежаващ културата и погледа, които отварят светове и задават хоризонти там, където другите погледи отминават или се плъзват безучастно.

Справедливо това детайлно вглеждане ще постави София до Берлин, Лондон, Виена – градове, които също са получили своето писмовно-фотографско огледало през годините. Наследството на София наистина носи своето достойнство, благородство и хармония, както пише авторът в уводните думи.

След Цанко Лавренов, подвластен на същата любов и кауза да улавя мигове в своите етюди за София, днес Любомир Милчев предлага интригуваща възможност за нов поглед към столицата, който може да промени гледането, проумяването и отношението към града. С образи и слова книгата „София Енигма-Стигма“ е безспорен принос към Музея за история на София.

Сочен често като един от най-ярките провокатори на нашето съвремие, Любомир Милчев предлага на читателите една нежна, нужна и европейска книга, която със сигурност ще остави своята следа в културното ни пространство и наследство.

Изданието печели конкурс на Министерството на културата. Книгата представя културно-историческото наследство на столицата и е двуезично българско-английско издание. Тя носи нужните качества да бъде чудесен подарък и притежание за всички, които посещават, живеят и харесват българската столица.

Със своите седемдесет черно-бели фотографии „София Енигма-Стигма“ справедливо може да бъде разглеждана и като своеобразен фотоалбум, улавящ атмосферата на София. Тази книга отдавна трябваше да бъде реализирана, за да улови и запечата бързотечното време, преминаващо през хората и през този град, който заслужава повече любов от своите жители и гости.

Излизането на книгата ще бъде отбелязано на 24 юли, неделя, от 19:00 ч. в парка „Ген. Вл. Заимов“ в рамките на „Европейска Алея на културата“, финансирана от Столична община, програма „Европа 2011“ и организирана от Фондация „За Оборище“.

За автора

Любомир Милчев ДЕНДИ е завършил българска филология и културология в СУ „Свети Климент Охридски“. По време на доктората си специализира в университетите на Хайделберг и Бохум, Германия. Превежда „Кант и проблемът на метафизиката“ на Мартин Хайдегер.

Денди е познато медийно лице, води светски и модни рубрики в много български издания и предавания. Автор е на 9 книги, между които „Проглеждането на гледката“, „Далматинецътъ Марципанъ“, „Вещи и обнищвания в литературата. Литературният антиквариат“.