page contents Книжен ъгъл: Роман на годината 2010 - "Лятото на неудачниците" на Галин Никифоров
Предоставено от Blogger.

Роман на годината 2010 - "Лятото на неудачниците" на Галин Никифоров

12.10.11

"Лятото на неудачниците" на Галин Никифоров спечели голямата наградата на конкурса на фонд "13 века" за български роман на годината. След като фондация ВИК се оттегли от конкурса миналата година, той беше подновен от фонда, който успя да осигури и прилична награда за победителя.

В същото време конкурсът вече няма ясен регламент и публично обявени принципи за излъчване на журито и номинациите, да не говорим за сайт или някаква по-активна разгласа.

Затова за съжаление церемонията протече полунелегално, в сградата на самия фонд, с минимално присъствие на медии и публика. Все пак е добре, че конкурсът за роман на годината, без който е немислим културният пейзаж на страна, претендираща, че е европейска, беше спасен засега и може да продължи да се утвърждава.
Победителят беше обявен от проф. Милена Кирова, а отличието се състои от 11 хиляди лева и художествен диплом. "Лятото на неудачниците" разказва за историята на шест момчета и едно момиче, представена от реално съществуващия, но вече забравен писател Димитър Паунов. На него е и посветен романът.

"Книгата е изпълнена с човещина", каза Никифоров. "Най-много се радвам, че тази награда по някакъв начин продължи мечтата ми, че някой ден мога да се срещна с Димитър Паунов. Това беше онзи стар писател, на който е посветена книгата, който бе повод да я напиша. Това беше една среща през 80-те години с два негови романа, които за цял живот ме заразиха и може би са в основата на това да пиша.

Винаги съм смятал, че по някакъв начин трябва да му се отблагодаря. Мечтата ми беше да лично да мога да го видя някой ден и да му стисна ръката и да му кажа, че не е писал напразно и не е живял напразно. Така или иначе нямах щастието да се видим, но чрез тази награда моята мечта продължава по някакъв начин да живее."

Въпреки тематиката на романа му, Никифоров и Паунов никога не са срещали. "Доколкото знам в момента той живее в Канада, жив и здрав е. Трябва да навърши 70 години скоро. Дано чрез тази награда това послание да стигне някой ден до него и да разбере, че не е живял напразно. Това, което е написал не са отишли в историята без да бъдат уважени." Книгата, издадена от "Сиела" беше избрана от жури, състоящо се от проф. Милена Цанева, проф. Милена Кирова, проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски и поета Бойко Ламбовски.

Състезаваха се романи, издадени през 2009 и 2010 г. Номинирани бяха още "Изходът" на Владимир Зарев ("Сиела"), "Цинкограф" на Владислав Тодоров ("Фама"), "Улицата на пеперудите" на Керана Ангелова ("Знаци"), "Нашингтон" на Михаил Вешим ("Сиела"), "Няма да е все така" на Николай Табаков ("Анубис"), Project Dostoevski на Радослав Парушев ("Сиела"), "Колкото до шотландеца" на Росица Ташева ( "Колибри" ), "Зелено и златно" на Силвия Чолева ("Жанет-45") и "Мъже" на Цвета Стоева ("Сиела").

Журито обяви, че романът на Владимир Зарев е бил изваден от списъка, тъй като книгата е била многократно преработвана от автора й. Но поради мястото му в българската литература, писателят ще получи почетна награда от фонд "13 век".