page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": Магнетична колекция от есета на Борхес
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": Магнетична колекция от есета на Борхес

4.10.11


Здравейте!

Очаквайте сборника с избрани есета от четири книги на големия аржентински интелектуалец  Хорхе Луис Борхес: „Обсъждане“, „История на вечността“, „Нови разследвания“ и „Девет есета за Данте“.

 „Избрани есета“  (превод: Анна Златкова) е блестящ диалог, макар и задочен, с граф Кожибски, Рудолф Щайнер, Спиноза, Кант и Шопенхауер. Борхес  дискутира вечния флирт (както на авторитетни мислители, така и на съмнителни герои на сцената на историята) с понятията „време“ и „пространство“.
Cпоред Борхес идеите нямат стойност на утвърдена истина, а занимават скептичния ум дотолкова, доколкото са необикновени и чудни. Затова не е странно, че в неговите есеистични книги господстват експериментът, ироничният жест и естетическата игра.

Борхесовата есеистика с право може да се нарече диалектика в действие. Диалектичността пронизва есеистичните творби на аржентинския писател на всички равнища – от противоречивата мисловна структура до характерните за стила му оксиморонни съчетания.

Изпод дебелата кора на установеното знание Борхес извлича нови, допълващи се или взаимноизключващи се истини и в този неспирен процес радикалният скепсис се уравновесява от ведрата убеденост, че в неизчерпаемите дълбини на познаваемото се оглеждат неизчерпаемите възможности на човешкия интелект и въображение.

Есетата критикуват безкритичното приемане на онова акумулирано знание, в чиято основа стоят не разсъжденията, а удобството на класификациите.

Творбите на Хорхе Луис Борхес (1899–1986) създават уникална идейно-естетическа реалност; есеистиката му в частност е необикновено диалектична и богата на мисловни експерименти и провокации.

„Избрани есета“  е съвкупност от коментари на знаменити идеи, остроумни хипотези, анализи и представи -  една магнетична колекция, с която всеки читател би могъл да се гордее!

Поздрави,
Жаклин Вагенщайн