page contents Книжен ъгъл: Ангели изместват вампирите
Предоставено от Blogger.

Ангели изместват вампирите

24.10.11

„Ентусиаст“ издава дебютния роман на Каролин Джес-Кук „Дневникът на един ангел хранител“
В последните години темата за ангелите като че ли започва да измества вампирските романи от първите места в класациите за книги и сред читателските предпочитания.

Все повече хора търсят отговор на вечните въпроси: Какво има след смъртта? Имаме ли право на втори шанс? Предопределено ли е всичко в живота ни? И ако е така, до каква степен сме свободни да променяме съдбата си?

Това са само част от темите, които разглежда дебютният роман на ирландската писателка Каролин Джес-Кук – „Дневникът на един ангел хранител“.
Романът изследва по трогателен и вълнуващ начин тези въпроси и кара читателите да се запитат дали и какво биха променили в живота си, ако им бъде дадена такава възможност. За по-малко от година книгата е преведена на над 20 езика, а в края на октомври издателство „Ентусиаст“ я публикува в България.

Марго Делакроа умира на 42 години и оставя след себе си много нерешени проблеми. Тя обаче се връща на земята като Рут – ангел хранител на самата себе си. Дадена й е власт да преживее живота си още веднъж, да изпита всички усещания, да се изправи пред изборите, които е правила и грешките, които е допускала.

Рут може да промени живота на Марго и евентуално – да предотврати преждевременната й смърт. Нейната задача е да се грижи за Марго от самото й раждане – тя трябва да я наблюдава, да я защитава, да записва какво й се случва и да я обича. Само толкова.

Звучи лесно, но се оказва, че съвсем не е така. Защото ангелът хранител може да помага и да преподрежда пъзела, но всичко си има цена. Промените, които Рут предприема, водят до последствия, които никой не е предвидил.

„Дневникът на един ангел хранител“ е роман за тънката граница между материалния и духовния свят, който търси отговори на вечни въпроси. За изборите, които правим, и отговорността, която носим за тях, за втория шанс и за цената, която плащаме за него, за вярата в нещо свише и нуждата да знаем, че в най-големите си нещастия не сме сами.

„Дневникът на един ангел хранител“ засяга теми, които няма да оставят никого безразличен. Книгата ще ви накара да се замислите за всичко, което някога сте искали да промените в преживените вече години.

За Каролин Джес-Кук

Каролин Джес-Кук е родена през 1978 година в Белфаст, Северна Ирландия. Следва английска литература в „Кийнгс Юнивърсити“ в Белфаст и защитава магистърска степен по творческо писане. Макар че печели редица престижни награди, включително наградата на Обществото на писателите на името на Ерик Грегъри, тя работи като пианистка, учителка по пиано, продавачка, в кино индустрията, както и като фотограф в Сидни, Австралия, за да се издържа. Всичките тези занимания, освен заплата, дават на Каролин и незаменим опит, който обогатява творбите й.

Получава няколко важни награди за поезия и след дванайсетгодишни преговори с различни издатели. През 2008 година най-сетне сключва договор за издаване на сборник със свои стихове. След раждането на сина си Каролин решава да напише роман. Точно тогава доведеният й брат загива в Афганистан и трагичната му смърт рязко променя плановете на писателката – тя сменя темата на романа с друга, която от месеци се върти в съзнанието й. Скоро след това „Дневникът на един ангел хранител“ е завършен.