page contents Книжен ъгъл: Джулиан Барнс получи наградата "Букър"
Предоставено от Blogger.

Джулиан Барнс получи наградата "Букър"

19.10.11

Британският писател Джулиан Барнс (1946) спечели наградата "Мен Букър", една от най-престижните награди за англоезична литература. Барнс, който в миналото е бил в крайната листа на номинираните, беше награден заради романа си "Усещане за края".

Наградата, която беше присъдена на церемония в Лондон, има паричен израз в размер на 80 хиляди долара. От 1969 г. насам наградата се присъжда ежегодно за роман, написан на английски от гражданин от страните в Общността на нациите или от Ирландия.


"Усещане за края" е история за привидно обикновен човек, който се връща към миналото си в по-късен период от живота си открива, че спомените му са дефектни.

На български Барнс е представен от издателство "Обсидиан" с „Папагалът на Флобер”, „История на света в 10 ½ глави”, „Лимони на масата”, „Артър и Джордж”, „Няма нищо страшно” и "Бодливото свинче". Сюжетът на "Бодливо свинче" проследява процеса срещу един източноевропейски диктатор (основан предимно на наблюдения от България и процеса срещу Живков) и събитията след 1989 г.

Тази година издателството поднесе сборника разкази "Пулс" с "истории за щастливите връзки и тъжните раздели, за любовта и секса, близостта и самотата. Те са съзвучни с пулса на сърцата и сетивата на герои от различни векове и общества". Издателството подготвя и наградения роман на Барнс.