page contents Книжен ъгъл: Френски книги, френски филми...
Предоставено от Blogger.

Френски книги, френски филми...

10.10.11

В продължение на десет дни, от 6 до 16 октомври, в столицата се провежда Първи фестивал на френския филм в България. В най-престижните софийски киносалони ще бъдат излъчени над тридесет филма от всички жанрове – романтични комедии, документални проекти, трилъри, анимационни филми.

В програмата на събитието е включен и документалният филм за  Ив Сен Лоран „Луда любов“ на режисьора Пиер Торетон. Той ще се излъчи на 12 октомври от 19,15 ч. във Френския културен институт, на 13 октомври от 20 ч. в кино „Одеон“, както и на 16 октомври от 19 ч. в Дома на киното.
„Колибри“ издаде първата биография на големия френски моден дизайнер, дело на журналистката Лоранс Бенаим. Книгата проследява „турбулентния“ живот на дизайнера, започнал  като асистент на Кристиан Диор, преминал периоди, белязани с депресия, алкохол и наркотици, за да се превърне в икона на стила, създавайки безподобна модна империя заедно с Пиер Берже – неговия делови и интимен партньор.

Друго предизикателство е игралният филм „Живот назаем“ - екранизация на едноименния роман на Дъглас Кенеди, режисьор е Ерик Латиго.  Зрителите могат да го видят на 7 октомври от 21 ч. в Дома на киното или на 16 октомври от 19 ч. в кино „Люмиер“.

Известен като „най-четеният американски писател във Франция“, Дъглас Кенеди борави брилянтно с парадоксалната близост между криминалното и ежедневното, между патологичното и нормалното.

Той има вече девет романа зад гърба си – книги с ефектни, многопластови сюжети, умело съчетаващи психологизъм и съспенс. До момента ИК „Колибри“ е предложила на българския  читател  три романа на този завидно „конвертируем“ автор: „Мъртво сърце“, „Изкушение“ и, разбира се, „Живот назаем“.

Селекцията за Първия фестивал на френския филм в България обещава пълноцветни емоции - едно достойно начало на традиция.