page contents Книжен ъгъл: Оливър Боудън за "Орденът на асасините. Тайният кръстоносен поход”
Предоставено от Blogger.

Оливър Боудън за "Орденът на асасините. Тайният кръстоносен поход”

20.12.11

Третият роман на Оливър Боудън, базиран на култовата серия компютърни игри Assassin’s Creed, отново ни отвежда на епично пътешествие из мистериозния свят на най-смелите бойци – безпощадните асасини. В „Тайният кръстоносен поход” (Ера) историята на Алтаир – един от основните персонажи в поредицата, е разказана за пръв път. 

Авторът представя картина на нравите, начина на живот и несигурността на епохата. Боудън доразвива историята отвъд компютърната игра и я използва като начална точка на едно наистина вълнуващо приключение...

Бащата на Марко Поло – Николо, най-накрая разкрива тайната, която е пазил цял живот – историята на Алтаир, един от най-впечатляващите членове на Братството на асасините.

Той винаги се е подчинявал на правилата на Братството. Но в един ден нарушава трите най-важни сред тях и статутът му на Върховен учител е отнет. За да го заслужи отново, Алтаир се отправя на непосилна мисия. Тя го отвежда в Светите земи и го изправя срещу деветима свирепи врагове. Най-коварният от тях е Робер дьо Сабле – водачът на тамплиерите. Докато опитва да докаже всеотдайността си, Алтаир разбира истинската същност на Ордена на асасините.

История, белязана от дългата борба срещу заговора на тамплиерите, от трагедията на едно семейство и жестокото предателство на стар приятел...
Разказ за едно пътуване, което ще промени хода на историята.

 Assassin’s Creed е една от най-известните компютърни игри в света, спечелила многобройни награди. Първата й част Assassin’s Creed I се превръща в една от най-продаваните игри на всички времена. В края на 2009 г. се появява и Assassin’s Creed II, която спечелва както одобрението на критиците, така и любовта на феновете.
  
Оливър Боудън е псевдоним на известен писател и уважаван историк, който в момента живее в Париж.  Следва интервю с него на Крис Люис за www.ubiworkshop.com

Това е първият роман от серията „Орденът на асасините”, който не е адаптация по играта. Каква е причината?

Всъщност, голяма част е адаптация на двете игри, в които участва Алтаир, а около една трета е нов материал. Причината е, че исках да покажа неговата история, да изградя образа му, да опиша неговия живот от детството му до момента, в който става Върховен учител и след това. А и да свържа историята му с тази на Езио.

Препоръчвате ли да прочетем книгата преди да играем Assassin’s Creed Revelations? Ще разкрие ли нещо, което може да развали удоволствието от играта? Или ще помогне за по-доброто разбиране на сюжета?

Има три варианта! Може първо да прочетете книгата, за да разберете какво ви очаква в самата игра. Може да я прочетете след като изиграете играта. А може и да я четете докато играете, за да вникнете по-добре в историята.

Защо избрахте Николо Поло?

Николо и Мафео са връзката между Алтаир и Езио, те свързват двете истории.

Как ви хрумна идеята за сюжета на книгата?

Светът на „Ордена на асасините” е изпълнен с реални исторически събития, места и личности, те дават насока на историята. А когато пиша някоя сцена, чиято цел е да подсили емоцията в книгата, се старая да я пресъздам по най-драматичния и реалистичен начин. Вдъхновявам се и от различни филми и книги.

Как се справяте с крайните срокове?

С кафе. Просто се фокусирам върху работата, без да отдавам голямо значение на крайния срок.

Колко свобода имахте, когато работихте по ”Орденът на асасините: Тайният кръстоносен поход”?

В началото работих със сценаристите на играта, за да създадем рамка на историята. След това те се оттеглиха и аз бях много доволен, че не държаха да следвам някакви препоръки. Всички бяхме наясно какво трябва да се случи, но аз да решавах как точно ще се случи, което беше най-удовлетворяващия аспект от целия проект. Виждал съм колко усилено и детайлно се работи по играта, затова бях много поласкан, че ми беше гласувано такова доверие в това отношение. И съм щастлив, че има малко и от мен в света и историята на Алтаир.

Играете ли играта, докато работите по книгите?

Да, да и да! Без извинения...

Кои са любимите ви автори? Кои са вашите източници на вдъхновение?

Преди да започна работата по ”Орденът на асасините”, прочетох няколко книги от Уолтър Скот. Харесаха ми много, особено „Талисманът”. Други мои любими автори са Стивън Кинг, Греъм Мастертън, Майкъл Фабър. Аз съм фен на ужасите и обичам да събирам раздърпани стари книги от осемдесетте години, колкото по-зловеща е корицата, толкова по-добре. Падам си по уестърни, филми на ужасите, нищо поучително, боя се...

* Никола и Мафео Поло, търговци от 13-ти век, са съответно баща и чичо на венецианския пътешественик Марко Поло. Тримата изследват Азия в продължение на много години, а спомените, които Марко Поло пише са вдъхновили Христофор Колумб.