page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" представя: Дафни дю Морие, мрачна и млада
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" представя: Дафни дю Морие, мрачна и млада

24.1.12


„Едно оръфано джобно тефтерче, просмукано и обезцветено от солената вода, скрито в пукнатините на една скала в Бей… Някой от страниците на тефтерчето са толкова повредени от действието на природните стихии, че са почти напълно нечетливи, има и много празни места, а голяма част от написаното изглежда непоследователно, включително внезапният и незадоволителен край“ – така започва разказът „Куклата“. 

На страниците на това тефтерче е разказана зловеща история за маниакална обсебеност и ревност, но съдбата на разказвача остава загадка. Разказът среща читателите с един отчаяно влюбен мъж, който изненадващо открива, че жената, която обича, е обсебена от механична кукла с човешки размери на име Джулио.

Сборникът с разкази „Куклата“ на една от най-известните английски писателки – Дафни дю Морие, съдържа новооткрити творби на Морие, публикувани от британското издателство Virago през пролетта на 2011 г. В книгата са събрани тринайсет от най-ранните творби на авторката, пет от които не са издавани и едва сега достигат до нейните многобройни почитатели по цял свят.

Макар и написани в ранна възраст, разказите на Дафни дю Морие звучат зряло и въздействат със своя дълбок психологизъм. Тя е сред малкото автори, които интерпретират еднакво добре и мъжката, и женската гледна точка. Интригуващите произведения и скандалният начин на живот превръщат Морие в една от най-обсъжданите авторки в цял свят. Освен на разкази, Дафни дю Морие е автор и на много романи и биографии.

По творбите й „Птиците“, „Ребека“ и „Страноприемница „Ямайка“, Алфред Хичкок снима най-известните си и награждавани филми. През 1969 г. писателката получава благородническа титла заради големия си принос в литературата. Сборникът, който носи името на едноименния разказ „Куклата“, излиза в поредицата Enthusiast Vintage на издателство „Ентусиаст“ в превод на Надежда Розова.

Историята за откриването и възраждането на разказите на Дафни дю Морие е също толкова вълнуваща и невероятна, колкото и самите те. Творбите на писателката са открити от Ан Уилмор - съсобственик на книжарницата в родния град на Морие – Корнуол. „Старая се да направя достъпно за публиката всичко изпод перото на Морие. Също така съм страстен колекционер“.

Дълго време Уилмор следи с изострено внимание каталози на книжари, търсейки изгубените разкази на Морие. През годините разказите на писателката са публикувани редовно в британски и американски женски списания. „Куклата“ всъщност е спомената в автобиографията на Морие „Аз като млада“  преди много години.

„Търсих този разказ стотици пъти. Съвсем случайно го открих в сборник с отхвърлени от редактори на списания разкази от 1937 г. Стъписах се. Дори и днес, когато сме свидетели на какво ли не, разказът „Куклата“ е крайно смущаващ. Нищо чудно, че през 20-те е бил пренебрегнат от печатните издания“, припомня си Уилмор.

Дафни дю Морие пише разказа „Куклата“ когато е едва на двайсет години. Това е първото произведение, написано от нея във Фоуи, където се е оттеглила, за да твори в уединение.

Също толкова скандални и провокативни са темите, по които Морие пише и в останалите разкази от сборника. „Източен вятър“ разказва за девствената земя на остров, откъснат от света, която впоследствие се оказва раздирана от опустошителна плътска страст.

В разказа „Домашен котак“ сексуалността придобива още по-зловещи измерения - в него една майка възприема вече съзрялата си дъщеря за своя съперница.  В „А сега в името на Отца“ Морие описва суетен свещеник празнодумец, който не живее според проповедите си, а „Различен темперамент“ е разказ за мъж, който се нуждае от уединение, и за жена, вкопчена в него.

В творби като „Уикенд“, „А писмата му охладняваха“ и „Болката отшумява“ безсърдечни мъже и злочести жени стигат до извода, че щастлив край не съществува, а цинизмът от редовете свидетелства за крайно разколебана вяра в истинската любов и във свещената стойност на брачен съюз. В част от разказите се долавя и темата за дъщерята любимка, чийто баща не желае тя да порасне и да се отдели от него, силен автобиографичен момент за писателката.

Разказите на Морие нямат щастлив край. На моменти те звучат мрачно и дори потискащо, но не липсват приятни хумористични моменти като този с младоженеца в разказа „Безизходица“, който стои пред олтара и гледа булката си така, „все едно е парче шоколад, а той – пекинез“.

Част от темите, които писателката разглежда в своите ранни разкази по-късно залягат в сюжетната линия на романа й „Ребека“, донесъл й световна слава.

„Няма друг писател, който така победоносно да не се поддава на никакви класификации... Тя отговаря на всички спорни критерии за популярна литература, но освен това задоволява и строгите изисквания на истинската „литература“, нещо което само шепа романисти успяват да постигнат“, пише след смъртта на Дафни дю Морие през 1989 г. биографът й Маргарет Форстър.