page contents Книжен ъгъл: Най-сетне автентичният Свинтила
Предоставено от Blogger.

Най-сетне автентичният Свинтила

6.2.12

Петко Тодоров

Неговата народопсихология е различната


„Многоликият столичанин” е автентичната книга на Владимир Свинтила (изд. „Изток-Запад”). Така се получи – той умря и от архива му изскочиха десетина ръкописа. Още няколко чакат да видят бял свят.

Тази е различна от предните, за тях друг ще каже какви са. В тази е онзи Свинтила, заради когото се казваше: Минах през кафенето за дозата си Свинтила. Българската кафене-култура почва с Чичовци и свършва със Свинтила. Българската кафене-култура умря със социализма. Закономерно. Електронното общуване е неин ерзац.

В „Многоликият столичанин” е кафеджийският език на Свинтила, неговите интелектуални пируети, неподражаемите констатации, които задължително стоят като максими. Той седи в кафенето, смуква от дъжд на вятър цигарата, още по-рядко кафето и нарежда.

Пред своята публика. Свинтила говори за манталитетите. Той познава софийските манталитети, в момента гледа през витрината, вижда неща, които другите не виждат и доизмисля етюдите си за софийските манталитети.

Свинтила е нелогичен в най-оптимистичния смисъл. В причинно-следствените зависимости се приемат за логични най-силните. Някой е решил, че са те. Свинтила бомбардира със съждения, основани на други, по правило неподозирани причинно-следствени зависимости.

За него не е важна мярката – колко силна е дадена зависимост, важното е да не е забелязана до момента. И стои скандално не в смисъла на жълтата медия, а в интелектуалния смисъл – виждате ли, той е извън мярката. Сега няма обществена акустика за тази скандалност, жълтото я ликвидира.

„Ама така мразим нещо да ми има, умирам си не дето ме боли зъб, а дето може и да не ме боли” – герой от етюда му за софийския потомствен пролетарий. Тук са още аспириращият буржоа, галфонът, търчи-лъжи, фогата и прочее – 2 дузини типажи.

Това не е популярната народопсихология, узаконена от Марко Семов, без която е все тая и за която се има призван всеки, понаучил се да изписва пълен член. Без този Свинтила няма как да е все тая, тъпо е, квадратно, квадратно на квадрат.