page contents Книжен ъгъл: "Милениум" представя: Ходорковски - затворникът на Путин
Предоставено от Blogger.

"Милениум" представя: Ходорковски - затворникът на Путин

28.2.12


Владимир Путин сигурно много се страхува от Михаил Ходорковски, за да го заточи в Сибир, както е правил Сталин в най-тежките години на комунизма. Бившият собственик на нефтената компания ЮКОС лежи в един от най-изолираните затвори в света вече 9 години. Остава му да стои зад решетките още 4. Откакто Ходорковски изтърпява наказанието си жена му и децата му могат да го виждат само два пъти годишно.

Осъден е за укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения. Първоначалната му присъда, произнесена през 2003 г., беше 9 години, но преди  година и половина, само 12 месеца преди да изтече наказанието му, Ходорковски беше осъден отново.


Докато траеше делото обаче журналистката Наташа Геворкян успяла да се срещне с бившия милиардер и да го склони да напише автобиография - книга, която никога не може да излезе в Русия. Или поне докато Путин държи властта там.

Сега обаче забранената "Ходорковски. Автобиографична книга" (Милениум) на оценения на 8 милиарда от списание “Форбс” през 2003 година излиза в България. Автори са Михаил Ходорковски, който откакто е в затвора пише статии за вестниците “Ведомости” и “Новая газета”, и известната журналистка Наталия Геворкян.

И двамата признават, че за много от “оценките, трактовките и описанията на някои събития” не можели да постигнат съгласие. Така че се наложило да направят компромис. Отстъпките им обаче не се засягат истината. Точно затова книгата е неудобна за властта в Русия - Ходорковски е свидетел на най-важните години в политическия живот на страната си и по-важното е, че той е пряк участник в нея. Наясно е с всички тайни, известни на малцина, но засягащи милиони хора. А това му помага да вижда и настоящите събития много по-ясно от тези, които са на свобода. Колкото изобщо може да се използва тази дума за Русия.

“В Русия богатите станаха по-богати, а бедните - още по-бедни. Но има и още едно наблюдение - дори през прозорчето на затворническата килия в Сибир или Карелия се вижда: честните, съвестни хора, които искат промяна, стават все повече от година на година, от месец на месец и от ден на ден. Промените - те са въпрос на време”, пише Ходорковски преди година и половина. Протестите на стотици хиляди по улиците на Москва днес доказват, че той е бил прав.

А бившият собственик на една от най-големите нефтени компании в света има защо да е опасен за Путин. Преди да го арестуват той заяви, че като стане на 45 години, ще се захване с политика. Само това изказване е достатъчна причина, за да накара президента да го отстрани от пътя си. Но Ходорковски беше започнал война и с корупцията в Русия.

За разлика от останалите олигарси милиардери, чиято кариера започна заедно с Елцин, той отказа да се подчинява на наследника му. И реши, че е време да отвори бизнеса си към Запада. Отказа и да приеме компромисното решение, което му предложиха в съда – да съкрати хората, които работят в ЮКОС и да остави без работа цяла област, която се изхранва само с това. Всичко това доведе до ареста и присъдата му.

В книгата си бившият милиардер признава, че има неща, заради които не се чувства съвсем чист. Казва, че е давал подкупи и е получавал услуги като е предлагал други в замяна. Неговият бизнес започва след като оглавява една комсомолска организация, на която след Перестройката на Горбачов дават възможност да развива търговска дейност.

Той се оказва изключителен лидер, който умее да подбира хората си и да рискува. За разлика от другите руски богаташи той никога не е пръскал пари за скъпи коли и къщи – всичко спечелено влагал отново в бизнеса си. Неговите партньори казват, че не можели да насмогнат на идеите му. Тъкмо свикнели с някоя дейност и Ходорковски измислял нова, още по-рискова. Но винаги приемали решенията му, защото му вярвали. Някои с времето отпадали, а на тяхно място идвали нови.

И така по време на преврата през 1991 година той и съдружниците му притежавали банка. Подозирали го, че в капитала й са вложени партийни пари, но прокурорска проверка установява, че няма такива средства. След това съобразявайки се с новите условия руският богаташ продължил да разширява дейността си, докато не създава една от най-големите нефтени компании в света – ЮКОС.