page contents Книжен ъгъл: Бунтът на безименните или как да спасим мечтите си
Предоставено от Blogger.

Бунтът на безименните или как да спасим мечтите си

20.2.12


„Бунтът на безименните” на Аугусто Кури (Ера) ни среща отново с продавача на мечти от „Призванието” - загадъчният мъж, който насърчава хората да търсят най-важното в живота: същността на човешката душа.

С притчите си мистериозният мъдрец продължава да вдъхновява всеки, загубил посоката към щастието. В очите на другите той е странник, но неговите думи подтикват слушателите му да спрат за миг забързания бяг на ежедневието и да обърнат поглед към себе си.

Помага им да отворят съзнанието си и да преосмислят живота си. Показва им празното съществуване, обусловено от рутината, загубата на индивидуалност, липсата на вдъхновение и пълноценни емоции.


В „Бунтът на безименните” продавачът преобръща представите на обществото. Заедно с учениците си – ексцентрични, объркани и сложни личности, той провокира онези, които го слушат, да се замислят за бъдещето си.

Във време, в което хората са предвидими, лишени от изобретателност, без емоционален заряд, оплетени в мрежите на ежедневието, повтарят едни и същи клишета, той разкъсва веригите на несъзнателното съществуване и развихря умовете.

Мъдрият странник изтъква огромната сила на всяка една индивидуалност. Той показва, че обществата са съставени от безименни герои, които са далеч от медийните прожектори, но въпреки това са истински продавачи на мечти.

Между тях са потиснатите хора, които, макар и сломени от изгаряща болка, с достойнство понасят своите емоционални зими; неспокойните, които заровени в тревогите си, мечтаят за дни на покой; онкоболните, които като воини се борят за живот и правят всеки свой ден незабравим; родителите, които съсипват телата и ума си, за да издържат и образоват децата си; учителите, които с ниските си заплати, без публично признание, преместват планини, за да научат учениците си да мислят; самите ученици, които като немощни донкихотовци вярват, че ще променят света, без да знаят, че всъщност растат в закостеняло общество, често сляпо за нови идеи; служителите в канцеларии и фабрики, които имат вълнуващи истории, но никой не ги забелязва, освен ако не предизвикат скандал. Всички те са продавачи на мечти.

Извеждайки на преден план тези невидими хора, мъдрият странник разкрива, че историята на всяка личност е изумително комплексна и всяко човешко същество представлява сандък, пълен с тайни – дори когато сме слепи, за да ги видим.

Вълнуващ и вдъхновяващ, този роман ни насърчава да строим мостове между миналото, настоящето и мечтите за бъдещето, да признаваме собствените си грешки и да приемаме другите, каквито са. Учи ни да опитомяваме призраците, които смущават съзнанието ни и отнемат радостта от живота. Подтиква ни да бъдем продавачи на мечти!

За автора

Аугусто Кури е бразилски психиатър, психотерапевт, учен и писател. Книгите му са публикувани в повече от 50 страни. А в родната си Бразилия той е най-продаваният автор за последното десетилетие. В Китай Кури е номиниран за най-добър чуждестранен писател, а в Португалия са организирани читателски групи, които дискутират книгите му. Сред най-запалените му фенове е световноизвестният футболист Кака.

Кури прави изследвания върху изграждането на интелекта, работата на мозъка и функцията на мислите. Той разработва мултифокална теория за функционирането на ума и процеса на изграждане на мисълта. През 2008 г. към Института за изследване на интелигентността в Португалия, е създаден научен център на негово име.