page contents Книжен ъгъл: Кризата обезсмъртена литературно
Предоставено от Blogger.

Кризата обезсмъртена литературно

5.3.12


Петко Тодоров

Мишел Уелбек взе „Гонкур” с „Карта и територия”

Автобиографичен роман ли е „Карта и територия” на Мишел Уелбек?  Писателят Мишел Уелбек е вторият по значимост герой в него. Цялата последна третина е посветена на разследване на кончината му и сюжетно върви като крими (изд. „Факел експрес”, превод Красимир Петров).

Главният герой е художник, романът е негова биография. Надписът „Картата е по-интересна от територията” среща с огромни букви посетителите на първата му изложба. Тя е от снимки на пътни карти. Посрещната е възторжено от критиката, после художникът минава към масло, продават картините му за стотици хиляди евра.

Канят писателя Мишел Уелбек да напише предговор към каталога на картовата изложба, той приема и така влиза в романа. Излиза нарязан на парчета, буквално. Романът печели „Гонкур ‘2010”.

Уелбек пак пише „елитарно”, позата му е: Не мога иначе и не бива. В кавички, защото определението е неточно, има ли неелитарна литература? Определението е медийно, сиреч със съмнителна чистота.

„Елитарно” не защото разговорите са нагоре от обсъждане на медитацията асубха, кучешката болест дилофилароза, техниката на Джаксън Полък и пр. В романа се разхождат комфортно и водопроводчикът, и полицаят.

Уелбек не можеше да не се накълца в романа. Обратното щеше да е отстъпление от територията, затворена между метафорите и сарказма. Може ли тази територия да се нарече „ирония”? Живее се пазарно, за продан, за остойностяване във вид на количество пари. Другите ценности са се изпарили.

Героите Уелбек и Фредерик Бегбеде, нашумял и у нас френски писател са гротескни, те няма как да са други. Образите на действителността са по-продаваеми от самата нея. Художникът се представя с изречението „Моята котировка в момента е...”.

Началото на сегашната световна криза е в романа, коментира се. Като нещо повече от логично, защото банкерите не са изключение от господстващата практика да се търгуват измислени стойности. В която най-видими са медиите.

Роман за живота. Уелбек щеше да е по-малко „елитарен”, ако го бе ударил на морал.