page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": Шест "Кървави книги"
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": Шест "Кървави книги"

12.3.12


Предстои паметна среща – излиза първият том от „Кървави книги“ на Клайв Баркър. Да четеш Баркър е като да изследваш магистрали на собственото си подсъзнание – може неистово да се забавляваш, но може и да се препънеш в дълбоко заровени неща... в които е по-добре да не се спъваш.

„Кървави книги“, том I (превод Иван Атанасов) включва разкази със зловещо-предизвикателни заглавия като „Кървав свински блус“, „Секс, смърт и звезден блясък“, „Среднощният влак за месо“. Това е проза колкото страховита, толкова и красива - поетичен сюрреализъм, маркиран с оригинални идеи. Някои от историите са странни и гротескни, други са плашещи и шокиращи, трети са комични. Но всички са проникнати от забележително черно чувство за хумор, отличават се с неочаквана за жанра дълбочина - иронизират нравите и пороците на съвременното общество.

Клайв Баркър е не само писател, но и филмов режисьор, сценарист, продуцент, актьор и художник. Написал е над 30 книги – романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки. Издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ и „Кървави книги“ са отличени с престижни литературни награди: „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“. Стилът на Баркър е толкова метафоричен и изтънчен, че завладява въображението без остатък. Разказът тече живо и убедително и ви кара да повярвате и на най-невероятната случка. И не просто да й повярвате, а да заживеете в нея. Затова, когато настоящият сборник с разкази и новели е публикуван в САЩ, Стивън Кинг възкликва: „Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър“.

Днес шестте тома на „Кървави книги“ са издадени в над 40 държави, името на писателя е една от емблемите в жанровете хорър и фентъзи, а много от произведенията му, включително разкази от тази поредица, са екранизирани, превърнати в пиеси, комикси и видеоигри.

Поздрави,

Жаклин Вагенщайн

Виж откъс от книгата