page contents Книжен ъгъл: "Ера" представя: Джефри Дивър и "Твоята сянка"
Предоставено от Blogger.

"Ера" представя: Джефри Дивър и "Твоята сянка"

10.4.12

Кейли Таун е звезда. Красива, талантлива, успяла. Песента й „Твоята сянка” е на върха на класациите. Тя знае, че успехът й се дължи на феновете и редовно отговаря на разгорещените им писма. Но не очаква, че това може да й създаде сериозни проблеми.

Едуин Шарп е обсебен от красивата изпълнителка. Когато Кейли отговаря мило на неговото писмо, Едуин е убеден, че тя споделя неговите чувства. Той е сигурен, че последната й песен  е посветена на него.

Не след дълго Кейли получава странно телефонно обаждане. От слушалката звучи първият куплет от новата й песен. Следват плашещи послания, а талантливата певица има усещането, че някой следи всяка нейна стъпка... Скоро член на екипа й умира при странен инцидент.

Катрин Данс смята, че известната й приятелка е в опасност. Тя е убедена, че изобщо не става въпрос за случайност и убийствата ще продължат. В разплитането на сложния случай се намесва и брилянтният Линкълн Райм. А Катрин ще използва изключителните си умения в разчитането на езика на тялото, за да спре преследвача. …Но звезда от ранга на Кейли има повече от един вманиачен почитател...

„Твоята сянка” е динамичен, оригинален и непредвидим роман с една от емблематичните героини на майстора на криминалния жанр. Известна като „живия детектор на лъжата”, Катрин Данс е едно от най-добрите попадения на Джефри Дивър.

Запазена марка на автора са множеството обрати, интелигентните персонажи и неочаквания край, а действието в книгите му винаги се развива в рамките на няколко дни. Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах.

Острите завои в сюжета на трилърите му са характерна черта, професионализмът в описваните разследвания – без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал. Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението всеки път да сътворява различни истории и да изненадва с неочаквани сюжети, без да изневерява на стила си.

Във всяка от книгите си той изследва познати явления и обекти в дълбочина и от перспектива, неизвестна на мнозинството читатели. В „Твоята сянка” писателят отново остава верен на себе си и изненадва почитателите си, като пише за едно от любимите си хобита.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионните сериали и широкоекранните филми.

Романът „Колекционерът на кости“ е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Алмелия Сакс. Откупени са и правата на „Сълзата на дявола”“, „Каменната маймуна“ и „Милост“.

За автора

Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика. Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр.

 Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр. Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „Не се обръщай”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът” и „Картбланш”.