page contents Книжен ъгъл: Седмици на четенето - въпреки всичко
Предоставено от Blogger.

Седмици на четенето - въпреки всичко

3.5.12


СЕДМИЦИ НА ЧЕТЕНЕТО (11-24 май) – нова акция на платформата за съвременно изкуство СОФИЯ: ПОЕТИКИ. По време на СЕДМИЦИТЕ НА ЧЕТЕНЕТО гражданите на София ще имат възможността да се срещнат с над 100 съвременни български писатели, музиканти, актьори, режисьори и публични фигури, които ще се включат в над 20 събития, голяма част от които ще се проведат на открито.

11 май, петък

Градски четения (литературен флашмоб)

Локации: паметника на патриарх Евтимий, площад Славейков, градинката на Кристал, градинката пред Народна библиотека
Час: 12:00 – 14:00

„Градски четения“ са поредица внезапни, кратки и тематични литературни събития, на които (не)познати хора се събират на някакво публично място - по площади, в метрото, из улици, в сгради, четат на глас пред случайни минувачи и след 5 минути си тръгват. Предварителната информация за събитието се разпространява само чрез социалните мрежи и нашия уебсайт.
По същността си това е флашмоб, но има и някои особени черти. Не е нужно четящият да е автор на това, което чете, не е нужно въобще да пише поезия или проза, трябва просто да е читател.
Освен това има верижна последователност на гласовете: в уречения час някой от организаторите започва пръв и постепенно един по един се включват останалите (като гласовете се застъпват), накрая се достига до точката на всеобщо едновременно четене. После всеки оставя текста в един литературен кош и си тръгва. Четеш и заминаваш!
На листа, от който се чете, трябва предварително да е написано: дата, място, час, темата на литмоба (обявена предварително), имената на автора и на четящия. Всички текстове се събират с цел да бъде издадена една „Внезапна антология на читателите”; която предстои.
На 11-ти май ще се състои поредния (след последния) литмоб, затова и темата е post mortem – след края на литнобовете, края на литературата и края на историята, четенето по улиците продължава. Започваме точно в XZ часа на XZ място. Донесете нещо, което харесвате, прочетете го на глас и накрая всички текстове се оставят в специален литературен кош, търсете го. Напишете на листа (освен автор, произведение) и своето читателско име.

Организатори:
ВБВ, Камелия Спасова, Мария Калинова

12 май, събота

Литература на тъмно

Локация: до СГХГ
Начало: 21:00 ч.

Участници: Тодор П. Тодоров и Тодора Радева
Музика и визия:  dkstrkt (dj Yves_O и Y_not)

Съностълбища, светли нощи, градски шамани и седем начина да увиеш сари около тялото.
Нощно четене с  тъмни звуци и тихо видео от dkstrkt: dj Yves_O и Y_not 
  
13 май, неделя

Безпризорните в неделя

Локация: Арт-Хостел
Начало: 17:30 ч.

„Безпризорните в неделя“ е литературно събитие, което се провежда в продължение на повече от две години в Арт-Хостел. Неговата основна идея е да чете всеки, който иска да чете, за чиято цел желаещите се записват за участие на имейл:  bezprizornite@abv.bg  На тези четения са участвали утвърдени писатели като Виргиния Захариева, Ясен Василев, Калин Терзийски, Оля Стоянова, Стефан Иванов, Иван Ланджев, Радослав Чичев, Мирослав Христов, лауреатите от поетични конкурс „Веселин Ханчев“, както и много изгряващи имена в българската литература, които тепърва започват да печелят награди и да се налагат.

Идея: Иван Димитров
  
14 май, понеделник

Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас.

Локация: ресторант&бар „На седмото неб(ц)е”
Начало 14:00 ч.

Най-голямото литературно четене, провеждано някога на територията на България.  Денонощен опит за прочит на глас на трилогиятаКръглата рибаот Момчил Николов. В цифри985 страници. Каузата: да докажем, че има много хора, които обичат да четат. Да покажем, че не е трудно да прочетеш книга. Дори на глас. Защото ако за написването на една книга понякога  са необходими години, то за прочита й няколко часа са достатъчни. Можем да си ги позволим, нали?
В четенето ще се включат много популярни личности. Сред тях: Любен Дилов-син, Милена Фучеджиева, Ива Екимова, Свилен Ноев („Остава”), Койна Русева, Драго Симеонов, Ваня Щерева, Мира Лазарова, Ростислава Генчева, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Гери Турийска, Искра Ангелова, Анжела Родел  и много други. 
Ако и ти искаш да бъдеш читател, а не зрителзапиши се за участие в най-голямото литературно четене на България! Записване за участие може да се направи във фейсбук страницата на четенето Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас.Най-голямото четене в България  ще бъде заснето и излъчено онлайн в реално време на сайта www.biblio.bg

При Мамута:
учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото

Локация: Софийски университет, 65-та аудитория
Начало: 19:00 ч.

Участници:  Хуан Антонио Берниер, Пабло Канямарес,  Тодор П. Тодоров,  „Help Мe Jones“ ( Константин Тимошенко, Марий Росен и Андрония Попова-Рони).

Четвъртата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото“  е с испанска магия и дуенде. Поезия ще чете младия испански поет Хуан Антонио Берниер, неговата четвърта стихосбирка „Дървета с боядисани в бяло стволове” се очаква да излезе скоро на български в превод на Лилия Табакова. Визуалната среда към поезия е замислена от страшния разказвач на приказки за пораснали деца Тодор П. Тодоров.  Ще последва (внимание...) музиката на Help Мe Jones! Константин Тимошенко, Марий Росен и Андрония Попова –Рони ще добавят още дуенде към събитието.  Точно както старият майстор, разказал на Лорка – дуендето идва не от гърлото, а се изкачва от петите нагоре. Вечерта ще завърши с лекция на испанския преводач Пабло Канямарес върху „Философски и импликации на вторият закон на термодинамиката” или сам той  обобщава този закон  for dummies така: Ние всички ще умрем.  В края на събитието традиционната разходка из Музея по палеонтология и историческа геология ще превърти кадъра към отминалите времена, за да съживи с разкази древните бозайници и техните нрави. Не е за изпускане...

Идея: Миглена Николчина
Организатори: Миглена Николчина, Камелия Спасова, Мария Калинова, Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“


15 май, вторник

Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас.

Локация: ресторант&бар „На седмото неб(ц)е”


Поетически трубадурски двубой

Локация: Лятна сцена в Борисовата градина
Начало: 20:00 ч.

Участници: Радослав Чичев със секундант Стефан Иванов срещу Стефан Радев със секундант Аксиния Михайлова.
Музикална среда: wayab.
Автор и водещ: Петър Чухов.

Съвременната българска литература е парцелирана. Това създава условия много талантливи и интересни творци да се четат само от определен кръг публика и да са непознати за останалите читатели. Проектът „Поетически трубадурски двубои” цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. От една страна това довежда различна публика и дава шанс на всеки от участниците да се представи пред нова аудитория, от друга – демонстрира как коренно различни като поетическо мислене творци подхождат към общи теми и проблеми. Формата на проявите – „трубадурски двубои” – създава атмосфера на непринуденост, ангажира публиката пряко в подкрепа на „своя” автор и във внимателно преценяване на неговите и „чуждите” достойнства.

 16 май, сряда

Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас.

Локация: ресторант&бар „На седмото неб(ц)е”

ЛаТекст

Локация: на мястото на мавзолея
Начало: 20:00 ч.

Участници: Петър Чухов – глас и китара, Иван Вълев – бас, Гриша Маникатов – барабани.

Целта на ЛаТекст е да съчетае деликатността на поезията с енергията на рока. Да представи стихотворенията в композиции, където текстът плува над музиката или потъва в нея, без да се пее. Нашите места са клубовете, но и големите сцени. Всъщност всички места, на които могат да се разположат комплект барабани, усилватели и микрофон. И има поне един човек, който би искал да ни чуе.
  
17 май, четвъртък

Лига на разказвачите

Локация: клуб Петното на Роршах          
Начало: 20:30 ч.

Всеки има собствена история за себе си, за другите, за малките и големите неща. Всъщност светът ни е пълен с истории, които чакат да бъдат…
„Лигата на разказвачите“ се провежда за 6-та поредна година.

Идея: Катя Атанасова

18 май, петък

4х4

Локация: Лятна сцена
Начало: 20:00 ч.

Участници:  ЯRсен Василев, Иван Димитров, Миро Христов, Радослав Чичев.
Авторска музика и специално участие на чузикантите Ангел Додов („Под дъжда“, „КсеТоФон“) и Любомир Брашненков („Осил Амук“, „Ас“).

„4x4“ e литературен пърформанс, в който 4-ма съвременни български автори на поетични текстове стават и техни изпълнители. 16-те стихотворения са подбрани от дебютните им книги, излезли в периода 2009-2012, забелязани както от критиката, така и от читателите. В хода на представлението всеки от авторите чете не само свой текст, но се разменя и с останалите, влиза в чужда самоличност, в друг поетичен свят.
През декември 2011, благодарение на програмата „Изкуство в движение“, проектът обикаля 5 български града.  Няколко месеца по-късно пърформансът продължава да се развива и вие ще имате възможност да го видите в абсолютно нова форма.
  
19 май, събота

ЛитерПарк

Локация: при Езерото с лилиите
Начало: 16:00 ч.

Участници:  Албена Тодорова, Светла Енчева, Лидия Кирилова, Камелия Спасова, Александрина Попова, Крис Енчев, Цвети Бояджиева.
Текстове: Мария Калинова, Миглена Николчина, Мария Вирхов, Вислава Шимборска, Момчил Миланов, Георги Рупчев, Албена Тодорова, Алеш Щегер, Иван Димитров, Марк Странд, Силвия Чолева, Иво Рафаилов, Божана Апостолова, Яница Радева, Пола Фокс.
Музика: Surbahar (Павел Стойчев).

Представянето е във връзка с неформалната инициатива „Бос ЛитерПарк“, която комбинира разходка на открито, поезия, приложни и изпълнителски изкуства. Идеята на инициативата е да се разчупи границата между поети и зрители, утвърдени и неутвърдени начини на представяне. Доколкото не всеки е критик, но всеки е читател и съпреживява прочетеното, интерпретира го през себе си по един или друг начин, очакваме да предизвикаме тъкмо това – прераждането на текста в непринудена от професионален опит интерпретация. Като външен израз на идеята участниците са приветствани да изберат необичаен дрескод, който не се вписва в общоприетите разбирания и представи.

VIP Poetry на Sofia Underground           

Локация: галерията на Шипка 6
Час: 21:00 ч.

Участници: Кристин Димитрова, Ясен Атанасов, Тома Марков

Нова версия на поетическия пърформанс/ риалити “VIP poetry – силата на словото”, който бе представен на Sofia Underground през 2008 г. Ремиксът е в памет на Руен Руенов.
Фестивалът Sofia Underground съществува от 1997 г. Той е основан от художествения критик Руен Руенов (1958-2011). Първите няколко издания на фестивала се провеждат в подземията на НДК. Те оставят силна следа в културния живот и историята на съвременното изкуство в България, предоставяйки дебютна сцена на десетки автори от т.нар. „изгубено поколение”. Редовните ежегодни издания прекъсват през 2000 г. и фестивалът функционира като платформа серии от интервенции и акции в публична среда до 2006 г.
През 2007 г. заедно с Йово Панчев като съ-куратор и организатор чрез Studio Dauhaus (неформална платформа за съвременно изкуство и независима култура) Sofia Underground подновява ежегодния си характер и се провежда на „Шипка” 6 в Нощта на музеите и галериите. Изданията от 2007 и 2008 г., както и „кризисното издание” от 2009 г. обхващат голяма част от следващото поколение творци, работещи в полето на пърформанса, хепънинга, акционизма. Първите две от тези последни издания са организирани и курирани от Руен Руенов и Йово Панчев. „Кризисното издание” през 2009 г. се осъществява без финансова подкрепа, но в по-разширен вариант, като включва серия лекции, прожекции, няколко вечери с пърформанс и експериментална музика и звук, нови медии и интервенции в публично пространство.
Подготвяните издания за 2010 и 2011 г. година не се случват не само поради липса на качествени проекти, но и поради влошената икономическа ситуация.
След внезапната смърт на създателя на фестивала Sofia Underground през декември 2011 г. продължаваме организирането на фестивала със специално издание в памет на Руен Руенов. Sofia Underground 2012 обединява две теми или концепции, предложени от основателя приживе. Това са „Обосновани действия” и „Източният въпрос”.
Концепцията „Обосновани действия” е своеобразен манифест за значението и силата на изкуството. Този текст е заложен в селекцията и организацията на основната част от фестивала – серия пърформанси, видео-документация и инсталации в Нощта на музеите и галериите (19 май) в сградата на СБХ на „Шипка” 6. Темата е зададена от Руен Руенов през 2010 г. С нея продължаваме усилията на нашия приятел и колега и неговата работа.

20 май, неделя
                       
Литурне:  Restart

Локация: градинката на Седмочисленици
Начало: 20:00 ч.

Участници: Александър Мануилов, Ангел Игов, ВБВ, гости

Преди 7 години едни хора четяха текстовете си по улици, площади и
градинки с помощта на микрофон и шапка. Сега те се връщат – специално
заради Седмиците на четенето и „София: Поетики“. Александър Мануилов, Ангел Игов и ВБВ събират компания за нов литературен джемсешън, който пак да изнесе младата
софийска литература на асфалта.
  
21 май, понеделник

Зачитане

Локация: до СГХГ
Начало: 20:00 ч.

Участници: Елена Димитрова, Светозар Георгиев-ghostdog, Надежда Московска, Албена Тодорова, Никола Петров, Белослава Димитрова, Калин Петров, Тея Дия, Мартин Колев, Андриана Спасова, Захари Захариев.
Музиката (на живо): „Псевдо Кседо“, група, състояща се от двама от членовете на „Ксетофон“.
Музика (на запис): „Нова Генерация“, „Ревю“, „Уикеда“ „Насекомикс“, „Ъпсурт“, „Контрол“, „Блуба Лу“, „Анимационерите“.
Кратко кино: Дейвид Линч, Херц Франк, Шантал Акерман, Клод Люлюш, Кшищоф Кешловски.

„Зачитане“ е поредица тематични литературни четения с музика и филми, която се случваше в кино „Влайкова“. Темите досега са били поезия, Париж, алкохол и читател. Сред досегашните участници, общо 23-ма, са Силвия Чолева, Тома Марков, Ваня Щерева, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Красимира Джисова и Иван Ланджев.
Този път „Зачитане“-то е посветено на дебюта.
11-те участници са автори, които все още нямат първи книги с поезия и ще четат свои стихотворения, както и такива, които са им повлияли и са ги накарали да пишат. Авторите са Елена Димитрова, Светозар Георгиев-ghostdog, Надежда Московска, Албена Тодорова, Никола Петров, Белослава Димитрова, Калин Петров, Тея Дия, Мартин Колев, Андриана Спасова, Захари Захариев. Те са актриса, драматург, репортер, преводач, журналист, културолог, филолог, философ и много други неща, но тази вечер ще са поети. Стефан Иванов, 12-ят автор и участник, ще чете съвсем нови стихотворения, а и казва, че винаги се чувства като дебютант, защото литературата не трябва да се превръща в повторение и рутина, по-скоро е редно да бъде нова среща и повторно начало. Поезията трябва да бъде събитие.
 
22 май, вторник

Ах, Мария: Вчера ли бяхме на 22

Локация: пред Народния театър
Начало: 20:00 ч.

22 автори за 22 години: Аксиния Михайлова, ВБВ, Венци Паскалев, Виргиния Захариева, Владимир Сабоурин, Георги Савчев, Десислава Желева, Доротея Табакова, Дянко Дянов, Елена Алексиева, Ида Даниел, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мария Гюрова, Момчил Цонев, Палми Ранчев, Петър Чухов, Райчо Ангелов, Румен Баросов, Силвия Чолева, Цветанка Еленкова, Ясен Атанасов

Ах, Мария е мит.
Остана завинаги като елитарно (снобка), авангардно (капризна), непостоянно (но затова пък очарователна). Представи на български език: Сюрреализмът, Православието, Прокълнатата литература, Балканските литератури от ХХ век, Феминизмът, Българската литература от 90-те, и няколко други теми, търсейки образа на своя читател.
Списанието, което направи от плагиатите автори, а авторите си известни. Публикува над 1000 от тях. Започна да излиза като списание за литература и други наслади. През 1990.
Ах, Мария е мит. Което значи, че може би не съществува.

23 май, сряда

Нощ на поети

Локация: ресторант&бар „На седмото неб(ц)е”
Начало: 22:00 ч.

На 23 май, в навечерието на празника, ще се случи една наистина дълга и уникална поетична нощ, в която зад микрофона заедно ще застанат някои от най-големите имена в българската поезия и абсолютни дебютанти.
Ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”, площад Славейков 11, е ново пространство за кулинария и култура, което за кратко време успя да се превърне в предпочитано място за срещи на артистичните среди. Заведението работи 24 часа в денонощието – от 10.00 до 23.00 като ресторант, а в малките часове като бар и клуб, където се организират най-разнообразни събития: литературни пърформанси, театрални спектакли, специални кинопрожекции, музика на живо, акции, посветени на връзката между изкуствата и кулинарията. Нощните културни събития в „На седмото неб(ц)е”, селекционирани от платформата за съврменно изкуство „София: Поетики”, носят името „Късна емисия” и стартират в 22:00 ч. Вече наложилите се програми са „Нощ на поети” (поезия), „ПроZZи” (художествена проза), „Студио Х” (документално и експериментално кино), „NightLive” (музика).

24 май, четвъртък

Четем...

Локация: пред Народния театър
Начало: 20:00 ч.

Нашият начин да отбележим 24 май: режисьорът Веселин Димов („Смъртта и момичето“, „Дом“, „Фрида“) с помощта на актьори, музиканти и визия ще представи своя прочит върху три забележителни български романа, публикувани в последните месеци: „Възвишение” от Милен Русков, „Нобелистът” от Елена Алексиева и „Физика на тъгата” от Георги Господинов.