page contents Книжен ъгъл: "Ентусиаст" представя: „Невидимият мост“ и Джули Оринджър
Предоставено от Blogger.

"Ентусиаст" представя: „Невидимият мост“ и Джули Оринджър

15.5.12


Париж, 1937 г. Андраш Леви, унгарски евреин и студент по архитектура, печели стипендия и пристига от Будапеща с един куфар и две заръки от две напълно непознати за него жени: да предаде тайнствено писмо на Клер Моргенщерн на улица „Севинье“ и да отнесе със себе си сандък с багаж, предназначен за Йозеф.

Първите месеци на Андраш в Париж са много вълнуващи. Младежът се сприятелява със свои състуденти, запознава се с разглезения и свикнал на охолство Йозеф, на когото предава багажа, изпратен от майка му, госпожа Хазш.

Изпълнявайки втората си задача, Андраш се оплита в сложни и вълнуващи взаимоотношения с получателката на загадъчното писмо. Той научава тайна, която ще окаже влияние върху целия му живот. Безумно влюбен в Клер, той разбира, че всъщност истинското й име е Клара и че тя живее под фалшива самоличност.


По същото време по-големият брат на Андраш започва да учи медицина в Модена, а по-малкият напуска училище, за да стане актьор. Но в Европа избухва Втората световна война и хвърля всеки един от братята в ужасяваща несигурност и борба срещу видими и невидими врагове. Когато положението става още по-сериозно и ограничителните мерки спрямо евреите – още по-строги, Андраш, заедно с хиляди други евреи, е принудително върнат в Унгария, където започва мъчителното си пътуване из различни трудови лагери.

Въпреки трудностите, пред които съдбата поставя любовта им, той не спира да мисли за Клара и да мечтае за бъдещето си с нея. Войната достига своя върхов момент. През 1944 година хитлеристите нахлуват в Унгария и издевателствата срещу евреите стават непоносими. Когато мирът настъпва, равносметката е трагична – избити са почти всички близки на Андраш и Клара, а Унгария е под властта на комунистите и СССР. Но дали решението за емиграция ще им даде така желаната възможност да започнат нов живот?

„Невидимият мост“ е вълнуваща история, едновременно романтична, трагична и завладяваща. Основна тема в романа е любовта – нежна, красива, изстрадана, поставена пред много изпитания. Изключително впечатляващ е усетът за детайл на авторката, която успява майсторски автентично да пресъздаде архитектурата на Париж, политическата обстановка в Европа в навечерието и по времето на Втората световна война, гонението и изтребването на евреите преди и след нахлуването на хитлеристите в страната.

„Онова, което започва като излязъл от кутийка за бижута романс, скоро се превръща в сърцераздирателна сага за войната. Оринджър, проучвайки в детайли както историята на Унгария, така   и тази на своето семейство, ни показва какво е да носиш проклятието на собствената си кръв и колко е капризна природата на оцеляването“ – пише за романа сп. „Вог“.

Джули Оринджър е автор на сборника с разкази „Как се диша под вода“ (2003 г.). Нейни разкази са публикувани в „Йеил Ривю“, където два пъти са били награждавани с Наградата на редакторите за най-добър разказ на годината и в „Парис Ривю“, където са получили отличие за Откритие на годината през 1998 г. 

„Как се диша под вода“ е обявена за книга на годината от „Сан Франциско Кроникъл“ и „Лос Анджелис Таймс“, както и за Най-забележителна книга на „Ню Йорк Таймс“. Преведена е на испански, френски, немски, холандски, португалски, японски, корейски, норвежки и италиански. „Невидимият мост“ е втората ѝ книга.