page contents Книжен ъгъл: Кой ще огласи мафията
Предоставено от Blogger.

Кой ще огласи мафията

28.5.12

Петко Тодоров

Преведоха „наръчника” на епископ Брегантини, но не сме узрели за италианските практики


„Няма рецепти”, казва Джанкарло Брегантини в края на „Не можем да мълчим”. Но рационалният му български прочит е „наръчник”.
Той е от Северна Италия, от 1978 е свещеник в Южна, в Калабрия, от 1994 е епископ. Символ е на борбата срещу Ндрангетата.

Припомняме: тя минава за най-свирепата мафия. Обстоятелствата изправят отец Джанкарло от първия му ден там срещу мафията и той не клеква. Бори се със свои средства, постига малки победи и ги споделя с помощта на журналистката Киара Сантомиеро (изд. „Ера”).

На италианците им трябваха 2 века да им дойде до гуша от мафията, 20-те нашенски години са силно недостатъчни. Един Брендо ще бъде поставен където трябва само при 2 обстоятелства: когато едни силни нашенци решат, че неговите пари повече пречат, отколкото помагат и той е излишен или когато едни определени държави го поискат. То се вижда с невъоръжено око.
Към днешна дата Брегантини няма почва у нас. На нашенските свещеници не може изобщо да се разчита във видимото бъдеще и второ не ни е писнало достатъчно.  Джанкарло отлъчва от църквата едни мафиоти и то стига за малка революция. Католицизмът е друга опера.

Четивото е български наръчник единствено поради извикваните въпроси. И у нас е известно, че мафията в изкупуването на земеделска продукция не би била възможна при коопериране на производителите. Въпросът е как да стане, след като кооперацията тук, за разлика от Италия е политическо табу. Само пример.

Най-актуален е въпросът за гласността, той е и в заглавието. Кой трябва да говори? Отговорът е лесен в гражданското общество. А дотогава?

У нас медиите говорят когато някой реши, че за едни неща може да се говори. Как да се огласят дребните – като обществени фигури – жертви на мафията? Докато то не стане ще усещаме, че мутрите се гърмят едни други и толкова. И ще ни е все тая...

Писването е форма на узряване. Италианците изграждаха мафията си 2 века, ние го постигнахме в силно съкратени срокове. Нужните отговори може да ни споходят преди да изтекат 2 века.