page contents Книжен ъгъл: "Неделна жена" - открийте Фрутеро и Лучентини
Предоставено от Blogger.

"Неделна жена" - открийте Фрутеро и Лучентини

4.6.12


Популярността на този ефектен бестселър не стихва вече няколко десетилетия. Известна е и филмовата адаптация на романа под режисурата на Луиджи Коменчини - с Жаклин Бисе, Жан-Луи Трентинян и Марчело Мастрояни.

В центъра на „Неделна жена“ (превод Таня Кольовска, Иво Йонков, ИК "Колибри") стоят две убийства, първото от които зашеметява читателя още в началото на романа, а следващото идва в момент на ескалирало до крайност напрежение, на фона на парадоксални любовни интриги.


Интересна е структурата на разказа: отделните глави на книгата съответстват на определени дни от седмицата, а действието трае само от вторник до неделя. Всеки от героите прозира истината за случващото се според персоналния си ракурс, докато накрая пъзелът не се подреди. За изненада на всички...

Карло Фрутеро и Франко Лучентини са видни италиански писатели, преводачи и журналисти, чиито съдби се преплитат през 1957 г., за радост на множеството почитатели на съвместното им творчество. Първата им обща книга е стихосбирка, която излиза през 1971 г.

Само година по-късно се появява и ключът към славата – романът „Неделна жена“. Фрутеро и Лучентини създават в тандем серия от трилъри и криминалета, но най-безспорното им постижение е този роман.