page contents Книжен ъгъл: И. М. - като In Margine, като In Memoriam, като любов
Предоставено от Blogger.

И. М. - като In Margine, като In Memoriam, като любов

18.6.12

И. М. – зад тези две начални букви се крие не само име, името на Исха Майер, известен радио и телевизионен водещ и колумнист, те обозначават бележките в белите полета на един вдъхновен любовен съюз (In Margine) и една съкрушителна раздяла (In Memoriam).

Исха Майер интервюира писателката Кони Палмен малко след появата на нейната първа, донесла й шеметен успех книга.

Тази среща е началото на връзка, която и за двамата е откровение, състояние на чиста и неуязвима близост, самооткриване в другия, самопознание чрез другия, преодоляване на страха да се разголиш. „...

Нещо ни говори, че и двамата все още не сме имали други, че за нас, иначе хайти и любовчии, тази е първата девствена връзка...”

Само нещо, което е действително преживяно, може да бъде описано по подобен начин. Само болка, която наистина съществува, може да завладее така читателя.

Романът "И. М." (Аквариус) разчупва каноните на класическия любовен разказ, той по-скоро е смесица от литературни жанрове, в която се появяват и други любовни двойки: Америка и Европа, журналистиката и литературата, фикцията и реалността, животът и смъртта.

С „И. М." Кони Палмен създава не само паметник на една голяма любов, но и новаторски роман, който представлява пробен камък в съвременната нидерландска литература. Същевременно обаче и далеч отвъд границите на Нидерландия този роман се възприема като мерило и ориентир за художествено майсторство.

С “И. М.” Кони Палмен достигна големи литературни висоти и... написа най-добрата си книга", твърди във в-к "Хет Парол" Робърт Анкър, а Марк Флеминг, критик на "Хет Ниусблад" във Фландия, отбелязва: "Това е книга за една любов, чиято красота те разплаква."