page contents Книжен ъгъл: Какво крие иронията на историята
Предоставено от Blogger.

Какво крие иронията на историята

3.7.12

Петко Тодоров

Васил Проданов написа теория на българския преход

Прави бяха поръчителите, дето възложиха на Дянков, Игнатов и Борисов да ликвидират Българската академия на науките. Контролът върху незаплатена специално интелектуална работа е проблематичен, доказва го „Теория на българския преход” на Васил Проданов (изд. „Захарий Стоянов”).

Девет десети от написаното в тези 750 страници скитосва из медиите, но ключът е в останалата 1/10. Която не е по силите и съвестта на всеки. Тя е недостъпна за специално платените социолози и политолози, още по за журналистите, предъвкващи ги в т.нар. „анализи”.
Тази книга е колкото важна, толкова и медийно неудобна, тя ще получи единствено някое и друго жлъчно позоваване от страна на специално заплатените. Проданов я подхваща системно и отдалече, иначе нямаше да е сериозно. Тя е за всичко, защото преходът е такъв и защото „иронията на историята” го изисква. В нея е най-новата отечествена история – като философия.

Фактът, че на изложението „Произведено в България” през 2012 доминират стоки, с които страната се представя и на Всемирното изложение в Париж през 1900 – розово масло, мед, ракия, е само факт. Интересното на Проданов е над фактите и под тях.

Колкото и да е парадоксално, такива съчинения са със статута на апокрифи, заради медийната им непригодност. А то е така, заради онази 1/10-та, която делигитимира и медии, и политика, и целия живот. Там например влиза проблемът за хроничното насилие и структурното насилие.

Той е от безспорните феномени, за които обаче не се говори. Все още. Всяко премълчано един ден не е такова или защото някой решава да стане, или защото публиката го иска.

Цитат: „Когато говорим за България, следва да имаме предвид ирационалността и идеологическата промитост на масовото съзнание в страната с най-голямо неравенство в Европа, най-бедната и най-корумпираната в ЕС, но с население, при което идентифициращите се като десни са повече от идентифициращите се като леви и което е избрало най-богатия президент в Европа”. Ключът е в определенията за масово съзнание.