page contents Книжен ъгъл: Руският Марлоу срещу Дама купа
Предоставено от Blogger.

Руският Марлоу срещу Дама купа

10.7.12


„Ентусиаст“ представя „Непреодолимо желание“ от Сергей Устинов

В Москва са извършени няколко серийни убийства на сексуални маниаци. Убийцата е млада жена с елегантни бели дрехи, която вероятно отмъщава за поруганото си детство или за насилвани близки. Чрез интернет тя влиза в диалог с възрастни мъже, склонни към педофилия или други извращения, предлага им контакт и след убийството осквернява труповете им.

Като истински сериен убиец, Бялата дамa винаги оставя на местопрестъплението визитната си картичка – дама купа. Убийцата е изключително ловка и винаги успява да се измъкне от лапите на полицията. Ето защо частният детектив Стас Северин се заема със заплетения случай, но самият той става жертва на побой, на отвличане, на медицински експерименти и на покушения с цел убийство.


Авторът не крие, че за този сюжет е „взимал уроци” от Реймънд Чандлър, Йън Флеминг и други класици на жанра, но в никакъв случай той не наподобява първоизточниците. Романът „Непреодолимо желание“  разкрива свои истини, пречупени през руската душевност. Да, детектив Северин е самотен и самоироничен като Филип Марлоу, но притежава свежото чувство за хумор, оптимистичния светоглед, състраданието и лиризма, присъщ на руската нация.

Освен истински заплетени убийства и напрежение до последните страници, книгата ни поднася реалистична картина на днешна Москва и на част от руското общество: олигарси – доскорошни секретари на КПСС, корупция и престъпност, недоверие към държавните институции, морален колапс на цели слоеве и съсловия.

Разкрито е и „господстващото” течение в руската журналистика – поръчковите издания, които срещу солидни суми или услуги омаскаряват конкурентите си, ровят в душите на потърпевшите и притесняват семействата на жертвите, за да постигнат целите си. Като документ за епохата звучат епизодите, в които се появяват представители на правоохранителните органи – милиция и следствие. В някога славната московска милиция са останали да борят престъпността само най-ограничените, най-продажните и най-мързеливите ченгета.

Въпреки че неведнъж става жертва на побой, на отвличане, на медицински експерименти и на покушения с цел убийство, че проявява простодушие и мекушавост, Стас Северин винаги намира сили да се изправи, да възстанови нишката на разследването и да бъде лоялен към клиентите, към принципите и моралните си устои. Героят става симпатичен и читателят започва да съпреживява премеждията му и става свидетел на истинско детективско преследване още с първите страници от книгата.

Сергей Устинов е роден през 1953 г. в Москва. След като завършва филилогическия факултет на Московкия педагогически институт, Сергей Устинов става журналист, кореспондент на в. „Московски комсолец“. Пише съдебни очерци, разкази с криминална тематика, а от 1984 г. се фокусира върху писането на детективски романи и повести.