page contents Книжен ъгъл: Семейна сага за лекари и любов
Предоставено от Blogger.

Семейна сага за лекари и любов

17.7.12

„Ентусиаст“ представя „Да срежеш камъка“ от Абрахам Вергезе

Абрахам Вергезе
Абрахам Вергезе впечатлява критиката и читателите още с автобиографичната книга „Моята страна“, в която разказва за работата си като лекар в Източен Тенеси в началото на СПИН епидемията през осемдесетте.

Следва „Да срежеш камъка“  –  роман, чието действие се развива от Индия, през Етиопия до Ню Йорк и разкрива съдбите на няколко поколения герои.

Младата и отдадена на вярата си индийска монахиня сестра Мари Жозеф Прейз напуска южния индийски град Мадрас и се отправя на мисия в Йемен. По време на едно тежко пътуване по море, изпълнено с опасности от всякакъв род, включително тиф, тя спасява живота на Томас Стоун – английски лекар, който пътува за Етиопия и който ще изиграе сериозна роля в нейния живот.


Впечатлен от уменията й като медицинска сестра, Стоун предлага на монахинята да замине с него в болница „Мисинг“ в Адис Абеба . Сестра Мари Прейз обаче отказва. По-късно в Аден, град в Йемен, тя се сблъсква със зъл мъж и преживява насилие, от което не може да се отърси години наред и за което не споделя на никого. Тя бяга от Аден и се установява в Адис Абеба, в болница „Мисинг“. Там тя и Стоун стават чудесен екип в операционната.

След седем години съвместна работа и тайна любовна връзка, Стоун разбира, че сестра Мари е бременна, едва по време на раждането, когато е повикан по спешност в болницата. Раждането е много тежко и сестра Прейз умира, докато дава живот на две момчета – близнаците Шива и Марион. След раждането Стоун изоставя децата си и изчезва.

До тийнейджърските си години двамата братя делят всичко в живота така, както са делили и майчината утроба. След това обаче споделят и страстта по една и съща жена и това носи много проблеми в отношенията им и води до неизбежната раздяла. И двамата мъже стават лекари.

Марион заминава да работи в болница в Ню Йорк, но след време той се разболява тежко. Идва момент, в който той трябва да повери живота си на двамата мъже, на които вярва най-малко на света – на бащата, който го е изоставил, и на брата, който го е предал.

Абрахам Вергезе е професор и старши преподавател по теория и практика на медицината в медицинския институт в Станфорд. Преподавал е в държавния университет на Източен Тенеси и в тексаския университет, университета в Айова, Тексаския технически университет и в Центъра по здравни науки „Сан Антонио“, Тексас, където е работил като директор на центъра по медицинско милосърдие и етика, и където получава титлата професор. Завършил е литературна школа в Айова.

През 1994 г. пише „Моята страна“, определена от „Таймс“ за една от петте най-добри книги на годината. Автор е и на „Моят тенис партньор“, получила висока оценка от „Ню Йорк Таймс“. Негови есета и разкази са публикувани в „Ню Йоркър“, „Ню Йорк Таймс“, „Спорт Илюстрейтид“, „Атлантик Монтли“, „Ескуайър“, „Стори“, „Гранта“, „Ню Йорк Таймс Мегъзин“, „Уол Стрийт Джърнъл“ и др. Вергезе живее в Пало Алто, Калифорния.