page contents Книжен ъгъл: Писмо от "Колибри": Ще издадем първата книга за възрастни на Дж. К. Роулинг - "Вакантен пост"
Предоставено от Blogger.

Писмо от "Колибри": Ще издадем първата книга за възрастни на Дж. К. Роулинг - "Вакантен пост"

25.7.12

Здравейте!
С голямо удоволствие ви информираме, че ИК „Колибри“ ще бъде българският издател на първата книга за възрастни на Дж. К. Роулинг – авторката на знаменитата поредица за Хари Потър, достигнала многомилионни тиражи.

Романът носи заглавието „Вакантен пост“ (The Casual Vacancy) и се смята за сензация от световната издателска общност. Оригиналното издание на английски език е планирано за 27 септември. Романът ще се появи едновременно в Обединеното кралство, Германия, САЩ, Франция, Белгия, Швейцария и Канада. Датата на българското издание ще оповестим допълнително.
Писателката работи с нов литературен агент и предприема промени по отношение на издателите в много страни, предвид различната читателска аудитория на новата книга. Ето какво сподели авторката: Макар че писах със същото удоволствие, следващата ми книга ще е коренно различна от серията за Хари Потър, издадена великолепно от моя български издател на детска литература „Егмонт“.  Начинът, по който „Колибри“ възнамерява да се отнесе към този нов етап в моята литературна кариера, ме впечатли и аз с удоволствие им поверявам издаването на български на новия ми роман „Вакантен пост“.

Първият роман за възрастни на Дж. К. Роулинг „Вакантен пост“, в обем от около 400 страници, е издържан в духа на провокативната, смайваща черна комедия  и е дело на уникален разказвач. Светът очаква с нетърпение дебюта на Дж. К. Роулинг в литературата за възрастни. ИК „Колибри“ работи съвместно с британските й издатели от Little Brown & Co и кампанията по лансирането на книгата ще бъде съгласувана с международната стратегия. Надяваме се да зарадваме българските читатели с това ново превъплъщение на голямата писателка в края на 2012 или началото на 2013 година. Екипът на издателството ще положи максимални усилия, за да постигне новият роман на Дж. К. Роулинг феноменален успех и у нас.

Поздрави,
Жаклин Вагенщайн

Още по темата: Сайтът Аз чета съобщава, че Джоан Роулинг има големи очаквания за "The Casual Vacancy", нейния първи роман за възрастни. Заглавието обявиха в четвъртък от "Little, Brown & Co", като разпространиха и кратко описание на сюжетната линия на книгата.

Действието в новата книга ще се развива в привидно идиличния английски град, наречен Пегфорд, обявиха още издателите. Сюжетът започва с неочакван инцидент с популярен човек, чиято смърт шокира целия град.

Издателите обявиха още, че всъщност Пегфорд е град, в който се разразява истинска война - богатите се противопоставят на бедните, родителите на тийнейджърите, жените са в конфликт с мъжете си. Описан е като много по-ужасяващ, отколкото неговият външен облик предполага.

Цялата книга ще изобилства от черен хумор. Освен традиционното хартиено издание, с което може да се достигне и възрастната аудитория, романът ще се продава и като електронна книга. Той ще бъде достъпен по целия свят на 27 септември.

Джоан Катлин Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в малко градче край Бристол. Завършва Университета в Екзитър, където изучава френски език и култура и прекарва година от обучението си в Париж, след което се връща в Лондон.

От 1991 до края на 1993 г. Дж. К. Роулинг живее в Португалия и преподава английски език. Сключва брак с португалски журналист, но скоро се разделят. Междувременно се ражда дъщеря им – Джесика. Роулинг се завръща във Великобритания и се заселва в Единбург, където живее сестра й. През този период се сблъсква с много трудности, отглежда дъщеря си сама и разчита единствено на социални помощи. Въпреки това успява да завърши първата си книга за Хари Потър и след около година нейният агент я информира, че ще бъде публикувана. Годината 1996 е зората на успеха й.

Дж. К. Роулинг е автор на седемте бестселъра от поредицата за Хари Потър, издадени между 1997 и 2007 г. От тях са продадени над 450 милиона екземпляра в цял свят. Разпространени са в повече от 200 държави, преведени са на 73 езика и са превърнати в 8 филма, пожънали изключителен международен успех. Хари Потър е световна търговска марка, оценена на 15 милиарда долара. За безпрецедентния триумф на поредицата свидетелства и фактът, че това е най-продаваната книга след Библията и „Малката червена книга“ на Мао Дзъдун.

За заслуги към детската литература Дж. К. Роулинг е носителка на най-високото държавно отличие на Великобритания – Ордена на Британската империя. Дж. К. Роулинг е титуляр на множество награди и почетни степени, в т.ч. „Принцът на Астурия“, френския Орден на Почетния легион, наградата „Ханс Кристиан Андерсен“. Тя е поддръжник на широк кръг благотворителни каузи, които обслужва чрез собствена организация за милосърдна дейност – „Волант“; тя основава и „Лумос“ – благотворителна служба, бореща се да промени живота на деца в неравностойно положение.