page contents Книжен ъгъл: Българските загадки според Григор Николов
Предоставено от Blogger.

Българските загадки според Григор Николов

23.8.12

Петко Тодоров

Той подвърза част от историческите си разследвания


Карел и Хермин Шкорпил създали българската архелогия, припомня Григор Николов в „Български загадки” (изд. „Сиела”). Константин Иречек, министър на народното ни просвещение кани братята свои племенници за учители. Те откриват столицата Плиска и други важни старини. И дали името „Златни пясъци” на местността край Варна.

Николов събра част от историческите си разследвания. Те са нещо като археология на документите. Той копае където не е копано и изважда непознати или познати само на специалисти сюжети: Захари Стоянов се среща с опустошителя на Батак, Хъшове превземат австрийски параход 9 години преди Ботев, Филип Тотю станал пъдар след Освобождението, Евлоги Георгиев набеден за убиец на Петър Берон и т.н.

Неща, които няма как да влязат в учебниците и няма друг начин да стигнат до публиката. Но са най-малкото четивни и то поне по 3 причини.

В центъра на тези сюжети е обикновено личността – с нейната героика, но и с негероиката, сиреч – в центъра е човекът. Историческият човек е значим с присъствието си, той и затова е исторически, има памет за него. Тя е някъде и чака някой да я събуди.

Бива да му се признае на Николов умението, най-вече с усета за детайла и за езика. Това е достоверна история, но извън професионалния жаргон. Николов слугува на публиката. Заради тези писмовни качества на неговия колега отпреди 18 века Клавдий Елиан, иначе слаб оратор, а тогава ораторството било всичко, му е присъдено званието „Сладкогласния”.

Къде другаде да се прочете за Петър Матеев, който през XIX век попълвал античната колекция на Британския музей? Или за банкера Анжело Куюмджийски, пред чиито финансови пируети упражненията на днешни Кюлевци и Милен Велчевци изглеждат забавления от забавачката.

Третото: малка нация сме и търсим в историята си голямото. Ала примерно Ботев и Левски ни вълнуват познавателно най-вече с кой е убиецът на първия и къде е погребан вторият. Национални комплекси? Ами! Светът се прехласва пред измишльотини от сорта Дан Браун, защо да сме по-зле.