page contents Книжен ъгъл: Отровните мъже
Предоставено от Blogger.

Отровните мъже

14.8.12

Лилиан Глас*

Прекалено много жени днес ходят на срещи, споделят живота си, създават семейство или работят с отровни мъже. Какво представлява отровният мъж? Това е мъж, който кара жената да се възприема зле и да се чувства непълноценна. Той не я подкрепя и прави живота й нещастен.

Повечето жени имат усещането, че са в безизходица, когато общуват с отровен мъж. Те или се страхуват да направят каквото и да било, или не знаят откъде да започнат да променят положението, в което се намират.

Целта на настоящата книга е да обогати познанията ви, за да можете бързо да разпознаете отровния мъж, който е превърнал живота ви в ад, да се справите ефикасно с него и да се излекувате изцяло от последствията.
Целта ѝ не е да разобличи мъжете, а да ви попречи отново да влезете в ролята на жертва. Не е нужно да продължавате да страдате безмълвно. Защото имате избор.

Как се роди идеята за тази книга

През 1995 г. излезе от печат книгата ми „Отровните хора: десет начина, чрез които можете да се справите с онези, които превръщат живота ви в ад“, която стана бестселър и все още се радва на голяма популярност. Преведена на почти всички езици по света, тя продължава да бъде библията, помагаща на хората да разпознаят отделните видове „отровни влияния“ и да се справят с тях. Това беше първата по рода си книга, помогнала на читателите да осъзнаят, че не е нужно повече да страдат безмълвно или да останат в положението на жертви. Тя им посочи безброй възможности за избор, когато им се налага да се справят с хората, които ги карат да се чувстват нещастни.

Поради популярността на книгата, както и на някои други средства, които съм използвала, за да представя „отровните хора“, това понятие вече е част от съвременния ни речник – факт, който ме прави особено щастлива. Поп певицата Бритни Спиърс даже го използва в песента си „Отровен“, която ѝ донесе наградата „Грами“. Хора от всички точки на света, които бяха чели книгата „Отровните хора“, слушали лекциите ми, гледали беседите ми по телевизията или посещавали блоговете ми, споделяха своите истории, които ми служеха като вдъхновение.

Те описваха начините, по които книгата ми, посветена на отровните хора, е отворила нови хоризонти пред тях. Всички бяха стигнали до извода, че тя коренно е променила живота им. Чувстваха се освободени от бремето да приемат отровния човек в живота си като част от своята съдба. Пред тях се бяха появили много възможности за избор.

С течение на времето, след като бях прочела десетки хиляди писма и имейли и бях разговаряла с безброй клиенти и слушатели на моите лекции, ми стана ясно, че повечето въпроси и коментари идват от жени, които имат интимни, романтични, а даже и служебни отношения с мъже, чието влияние описват като „отровно“. Жените искаха да знаят не само защо тези мъже се държат толкова зле с тях, но и какво биха могли да направят, за да променят поведението им. Това стана причина за появата на тази книга – осъзнах, че трябва да предоставя на жените конкретна информация, с която да им покажа как да се справят с отровните мъже в личния си живот и на работното място.

Кои жени попадат под влиянието на отровни мъже?

Отровните мъже могат да причинят страдания на всички жени – богати, бедни, красиви, грозни, дебели, слаби, високи или ниски. Те са в състояние да направят нещастни жени, които
принадлежат към всяка една религия, раса и култура по целия свят. Както ще разберете от Четвърта глава, на отровни мъже попадат филмови звезди, певици, модели, възпитанички на Харвард, съпруги на политици, жени, работещи в областта на науката, финансите, политиката, правото, медицината, образованието и психологията.

Съществува голяма вероятност жените, чиито задължения са свързани с полагане на грижи, например майките, домакините или учителките, или жените, чиито професии предполагат оказване на помощ на хората или работа, насочена към постигане на положителни промени у тях, като медицинските сестри, патронажните сестри, социалните работнички и психоложките, да срещнат отровни мъже. Докато жената изгражда кариерата си или упражнява професията си, на пътя ѝ също може да се изправи отровен мъж – началник, колега, счетоводител или адвокат.

По какъв начин ще ви бъде полезна тази книга
След като я прочетете, ще бъдете в състояние да разпознаете всеки отровен мъж, който се появи в живота ви. Ако в момента имате връзка с такъв мъж, оттук нататък вие ще разполагате с безброй средства, с които да се справите ефикасно с него. И накрая, ако вече сте се сблъскали с отровен мъж и все още носите раните от общуването с него, ще можете да се излекувате от тях.

*Из въведението към "Отровните мъже. 10 начина да се справите с мъжете, които превръщат живота ви в ад", подготвена от ИК "Сиела"
Д-р Лилиан Глас е световноизвестна специалистка в областта на езика на тялото и медийна личност с уникален поглед върху поведението на знаменитостите, които попадат в новините, и върху съвременните събития, отразявани в медиите. Д-р Глас е редовен коментатор в „Шоуто на Нанси Грейс“ и експерт по езика на тялото в „Танцувай със звездите“ и „Вътрешният човек“. Води месечната рубрика „Истинската история“ на списание „Космополитън“, която е посветена на езика на тялото. Д-р Глас е работила с много актьори от Холивуд, носители на „Оскар“, помагайки им да усвоят определени модели на езика на тялото и на интонацията за някои от най-известните им роли. Д-р Глас е автор на четиринайсет книги, включително и на бестселъра „Отровните хора: десет начина, по които можете да се справите хората, превръщащи живота ви в ад“, и на една книга, посветена на езика на тялото, озаглавена „Знам какво си мислиш: четирите кода за тълкуване на поведението на хората, които ще ви помогнат да подобрите качеството на живота си“, преведена в целия свят.