page contents Книжен ъгъл: Гутенберг среща Мехмед II в София
Предоставено от Blogger.

Гутенберг среща Мехмед II в София

13.8.12

Петко Тодоров

Как се прави литература в Турция - поучително е във всички отношения

Герой на Беязът Акман в „Първият ден на света” среща в София в средата на XV век Гутенберг. Бащата на европейското книгопечатане търси при тукашните турци качествена хартия.

Романът е първа част от трилогия „Империята” (изд. „Сиела”). За Османската империя. Този е за превземането на Константинопол и главен герой е султан Мехмед II.

Събитията от турска гледна точка – повече от любопитно.
С 2 драматични любовни линии, с полагаемите баталии, със сцени от Балканите и из Европа, които убеждават в приемуществата на Османската цивилизация пред Европейската.

Примерно как християните се натискат да предлагат децата си за еничари, как мюсюлманката е далече по-еманципирана от християнката, колко любезен е башибозукът с цивилното население през първите часове в превзетия Константинопол...

Общото с „Копеле” на Хакан Гюндай е единствено, че Министерството на културата и туризма на Република Турция дава пари тези книги да излизат на български (изд. „Делакорт”). Ако не беше помощта, това нямаше как да се случи.

Романът на Гюндай е за сегашния заден двор на турското общество: 4 богаташки синове живеят в алкохол, абсолютно безделие, свръхинтелигентни разговори и забележителна социална деградация. Не откровено антидържавен, като предишния му преведен роман „Зиян”, но доста по-четивен.

Акман и Гюндай бележат поне 2 от дефицитите в съвременната българска литература – като изпълнения. По „Империята” се снима 30-сериен филм за 50 млн долара. Хайде, става дума за много пари, заслужава си в държава като Турция.

Присъствието на Гюндай обаче говори за нещо по-сериозно: политика! Първо и то е по-слабо важното е поведението на държавата. По-важното е състоянието на националната духовност. Комшиите имат такава литература и я зачитат. Нещата са свързани.

Да, Акман ще подразни емоционалния български читател. Но четивото е за неемоционалния. Шанс е, че можем да видим за какво става дума на художествено равнище. Издателят обещава да пусне във втория том предговор от наш историк.