page contents Книжен ъгъл: In the shadow of Boyko Borisov - премълчаваният бестселър на Иван Бакалов вече и на английски
Предоставено от Blogger.

In the shadow of Boyko Borisov - премълчаваният бестселър на Иван Бакалов вече и на английски

10.8.12

In the shadow of Boyko Borisov - под това заглавие книгата „В сянката на Борисов” от Иван Бакалов, събрала тъмното минало на българския премиер и неговото скандално настояще, излезе и на английски език, заедно с второ издание на български.

Авторът смята, че главната заслуга е на преводачката Мария Гинева, благодарение на която 300-та страници на книгата станаха достъпни за чужденци. Както пише авторът в предговора си за чуждия читател, тази книга може да е полезна на чужденци, които живеят в България или работят с България.

Книгата In the shadow of Boyko Borisov вече е в наличност в Книжен Ъгъл”.


Във второто издание на български има около 2 страници допълнения. Те отразяват развитието по някои теми в книгата. Най-важното е за показанията на подсъдим пред Шуменския съд, които потвърждават информация от грамите на американския посланик в София Джон Байърли от 2006 г., също и показания на Сретан Йосич и свидетел срещу него пред Белградския съд, според които Борисов е бил свързан със сръбския гангстер.

Подсъдимият по делото „Килърите” Васил Костов - Кеца, който е бил шофьор и охрана на гангстера от СИК Милчо Бонев-Бай Миле, заяви пред съда, че Борисов по онова време отговарял за канал за наркотици за Турция, че като шеф на фирма “Ипон” издал разрешителните на охраната на бай Миле, че е присъствал на среща на Бай Миле, Сретан Йосич, Борисов и др., на която са обсъждали как да го направят шеф в МВР и др.

Каквито и резерви може да има срещу такъв свидетел, неговите показания пред съда съвпадат с други подобни свидетелства пред съда в Белград от 2009 и 2010 г. Тази новина обаче беше премълчана и остана без коментар у нас. Новината съобщиха накратко в новините по БНР, по-подробно “Медиапул”, в. “Сега”, предаде я в сайта си агенция “Кросс”, а оттам и 1-2 маргинални сайта, блогове, Фейсбук.

Точно това е и една от причините авторът да събере подобни факти в книгата си.
Във второто издание има кратки допълнения и за медиите. Последното публицистично предаване, което предизвиква недоволството на Борисов, „Отпечатъци” по бТВ, беше спряно. В момента в телевизиите с национално покритие единственото предаване, което си позволява да казва неща против Борисов е „Шоуто на Слави”.

Има и кратки допълнения за развитието на съдебните процеси срещу бишви премиери и министри в съседни страни на Балканите, в които ситуацията е аналогична на българската.