page contents Книжен ъгъл: Запознайте се с Трейси Хог - утешителката на бебета
Предоставено от Blogger.

Запознайте се с Трейси Хог - утешителката на бебета

18.9.12


Трейси Хог
Станала популярна като Утешителката на бебета, Трейси Хог е сред най-известните бавачки и консултанти по въпросите за съня и храненето на бебетата и малките деца. Родена в Йоркшър, в семейство с девет деца, още като ученичка Трейси често придружава дядо си в местната клиника за душевноболни, която той завежда, и така открива призванието си да се грижи за деца с физически и психически увреждания. След като завършва колеж за медицински сестри, Трейси Хог специализира акушерство, а след това известно време се грижи за деца с увреждания. По-късно, в една от книгите си, тя споделя: "За да помогна на тези деца, трябваше да се науча да разбирам какво искат да ми кажат".
Именно умението да разчита знаците, които ни дават бебетата и децата, и да предугажда нуждите им, става причината Трейси Хог да се нареди сред най-търсените и уважавани експерти по отглеждане на деца.

Джоди Фостър: Трейси върши чудеса!

Малко след като се установява в Лос Анджелис, Трейси Хог получава предложение да помогне в грижите за бебето на актриса от популярен телевизионен сериал. Мълвата за удивителните й способности да утеши и най-ревливото бебе бързо се разнася из Холивуд и от услугите на англичанката се възползват звезди като Джоди Фостър, Синди Крауфорд, Джейми Лий Къртис, Калиста Флокхарт, Арнолд Шварценегер. Освен че е провеждала индивидуални консултации, Трейси Хог е организирала курсове за бавачки и за бъдещи родители и е имала собствено телевизионно шоу. Примамливото предложение за написване на наръчник за отглеждане на бебета не закъснява. Едно от най-големите американски издателства застава зад първата книга на Трейси, написана в сътрудничество с писателката Мелинда Блау. Големият успех води и до изготвянето на следващо заглавие, което е посветено на грижите за детето след първата година. В "Ръководство за недоспали родители" е събрана най-важната информация от предишните два наръчника, като са добавени и редица нови техники и съвети, които да помогнат на майките и бащите да се справят с трудностите през първите три години от живота на детето.
За нещастие, в края на 2004 г. Трейси губи неравната борба с рака и не успява да види появата на третата си книга на бял свят. Наръчниците й продължават да се издават по цял свят, като си съперничат по продажби с книгите на д-р Спок.

Най-често описват концепциите на Трейси Хог за отглеждане и възпитание на децата като умерени и разумни. Плод на дългогодишна практика, съветите й са лесноприложими и ефикасни, а приятното й чувство за хумор вдъхва допълнително увереност на родителите. Същината на подхода на Трейси Хог се заключава в уважението към индивидуалността на детето. Тя счита за свой приоритет да помогне на младите (и често недоспали) майки и бащи да разберат и откликнат на нуждите на детето. Без да изпада в крайности, Утешителката споделя своите тайни как бебето да бъде спокойно, а родителите да имат време за почивка. Следва откъс от книгата "Ръководство за недоспали родители", подготвена от "Хермес".

* * *
Две до три години. Легендарната ужасна двегодишна възраст сега ви е дошла до главата, а при някои деца като че ли настъпва внезапно. (Това е предварителна подготовка за пубертета!) Надявам се, че не сте чакали толкова дълго, за да определите граници и да научите детето си на самоконтрол. Макар то все още да работи над това да споделя, да се въздържа и да обуздава настроенията си, до тригодишна възраст ще забележите голям напредък, ако сте били последователни. Ако обаче не сте го направлявали в това отношение, внимавайте, защото негативното отношение и агресията достигат връх около двегодишна възраст. Въпреки това и в единия, и в другия случай може да ви се стори, че детето все повече губи контрол, защото има да казва много повече, иска да прави много повече неща и има много ясни представи по какъв начин да върши всичко. Ако детето ви има забавяне в речевото развитие, сега ще изпитва дори по-остро чувство на безпомощност. Възможно е да има резки смени в настроението – в единия момент си играе щастливо, а в следващия блъска с юмруци по пода в истеричен пристъп.

Вашето поведение като емоционален модел за подражание е по-важно от всякога. Поради емоционалната нестабилност, типична за двегодишната възраст, е почти невъзможно да избегнете гневните изблици, особено ако детето ви е изморено или няма настроение. То ще бъде още по-трудно за обуздаване, когато е прекалено силно стимулирано. Но вие поне може да организирате ежедневието му, за да сведете до минимум емоционалните сривове. Не предвиждайте разходки, когато е време за дневен сън; не извършвайте в един ден твърде много занимания, изискващи много енергия; избягвайте ситуации, които преди са водили до гневни изблици. Ако посещавате група за игра и преди детето ви е имало трудности в общуването, обсъдете споделянето на играчки и агресивното поведение, преди да пристигнат другите деца. Попитайте дали има определени играчки, които може да иска да прибере. Кажете му, че ще се бъдете до него, ако се разстрои. Дори може да играете някаква роля. "Да си представим, че аз съм Питър и играя с количката ти. Какво ще направиш, ако я искаш?” Децата на тази възраст са много добри в символичните игри. Може да предложите други възможности. "Може да използваме таймер и когато таймерът звънне, ще дойде твоят ред” или "Когато Питър си играе с количката ти, ти можеш да вземеш пожарната кола”. Подчертайте, че той трябва да използва думите вместо ръцете си.
Следете за времето, прекарано през телевизора и компютъра. Американската академия по педиатрия съветва да не се гледа телевизия до двегодишна възраст, но знам, че много малко семейства спазват тази препоръка. Всъщност до двегодишна възраст много деца са големи почитатели на малкия екран. Поне внимавайте: редица проучвания са доказали, че телевизията несъмнено превъзбужда децата, особено Енергичните деца или тези от силно реагиращия емоционален/социален тип (и както казах в седма глава, съдържанието на някои програми може освен това да ги изплаши). По-добре предвидете много време на открито или енергични игри вкъщи. Това е възрастта, в която децата могат да започнат да ви помагат с домакинската работа и готвенето. Непременно им давайте лесни и безопасни домакински задължения – и бъдете търпеливи. Всяка дейност може да научи детето ви на нещо полезно.
Изчакайте момент, в който детето ви се държи добре: съдейства, споделя вежливо или проявява търпение в изпълнението на трудна задача. Отбележете доброто му поведение: "Благодаря ти, че ми помагаш", "Чудесно е, че споделяш", "Еха, ти работи упорито и построи тази кула съвсем сам".