page contents Книжен ъгъл: "Хермес" представя: "Промяната винаги е възможна."
Предоставено от Blogger.

"Хермес" представя: "Промяната винаги е възможна."

4.9.12

„Промяната винаги е възможна. Новата наука за постигане на личен успех” от Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Дейвид Максфийлд, Рон Макмилън и Ал Суицлър е книга, посветена на промените, които всеки от нас би искал да направи в определени моменти от живота си.

Това най-често са корекции в поведението ни, които ни помагат да постигнем определени цели: възстановяване на хармонията в личните взаимоотношения, израстване в кариерата, сваляне на излишните килограми, отказване от цигарите, постигане на финансова стабилност и др.

Твърде често обаче не съумяваме да постигнем тези цели, отказваме се някъде по пътя към тях и се връщаме към живота, от който се опитваме да се освободим. В такива моменти обикновено решаваме, че не ни достига воля. Но така ли е наистина?

Избягвайте капана на волята

Когато хората не могат да се променят, това рядко се дължи на липса на воля. Обикновено причината за техния провал е фактът, че остават слепи за силите, които им въздействат. Осъзнават едва един или два от факторите, които определят техния избор. Невидимите фактори на влияние, които действат в противоположна на усилията им посока, са повече, отколкото видимите, които работят в тяхна полза. Според изследванията на авторите хората, които се научават да виждат и използват всичките шест фактора на влияние, имат десетократно по-високи шансове да осъществят дълбока, бърза и трайна промяна в своя живот и в живота на другите.

Бъдете едновременно изследовател и обект на своето изследване

Промяната е постижима само ако престанете да търсите готови отговори на своите лични предизвикателства. Вие сте уникален.

Планът за промяна, който ще е ефективен за вас, също би трябвало да е уникален. За да го съставите, вие ще трябва да бъдете едновременно изследовател и обект на своя уникален експеримент. С тази психическа нагласа сте способен да превърнете дори неуспехите си в полезна информация. Ще започнете да откривате все по-ефективни начини да въздействате сами на себе си, докато в крайна сметка разработите цялостен план, идеално пригоден за вашите уникални потребности.

Фактор 1: Обикнете това, което мразите

Ако желаете да се промените – и да запазите постигнатото, – ще трябва да се научите да не се поддавате на своите импулси и да правите правилните избори приятни. Много често мотивацията ви не е достатъчно силна, а постигането на желаните цели обикновено е свързано с неприятни и отегчителни действия: изтощителни тренировки, спазване на диети, въздържане от определени удоволствия и пр. Ключовият момент тук е да превърнете тези дейности в такива, които ви носят удовлетворение и дори удоволствие. Как обаче да се научите да променяте предпочитанията си?

Фактор 2: Правете това, което не можете

Ако чувствате, че за да се промените, не ви достига воля, най-вероятно ви липсват умения. Когато промяната ни изглежда непосилна, обвиняваме за това характера си, но виновникът не е той. Не си даваме сметка за ключовата роля на уменията в осъществяването и поддържането на промяната. Проблемът не е в това, че сте слабохарактерен – вероятно просто сте неопитен. Има разлика. Неопитността може да се преодолее – и то изненадващо бързо. Нужни са само няколко седмици съзнателна практика и промяната става лесноосъществима и трайна.

Фактор 3 и фактор 4: Превърнете съучастниците си в приятели

Най-често вашите пороци биват поощрявани от средата, в която живеете, а опитите да се промените – осуетявани пак от нея. Едва ли има алкохолик, който може да се освободи от зависимостта си, ако продължава да се среща с другарите си по чашка. Ето защо е нужно да умеете да превръщате своите „съучастници“ в истински приятели, които да ви подкрепят и окуражават. В това може да ви помогне например умението да провеждате „ключови“ разговори, в които да им обясните как ви вредят и с какво биха могли да ви бъдат полезни, ако пожелаят. В определени случаи може да се наложи да се сближите с нови хора или да се дистанцирате от старите си „приятели“, които ви „помагат“ в саморазрушението.

Фактор 5: Реформирайте своята система от награди и наказания

Лошите навици често са изненадващо „икономични“ – но в краткосрочен план. Типично за човека е да мисли повече за непосредственото удоволствие, отколкото за бъдещото страдание. Можете да се възползвате от тази своя ирационална склонност в положителна насока, като реформирате системата си от награди и наказания. Ще ви изненада фактът, че сте способни да „подкупите“ сами себе си, за да работите за промяната. Същия ефект можете да постигнете и като повишите цената, която плащате за лошите си навици. Изследванията показват, че можете да предизвикате драстична промяна в поведението си, като инвестирате в бъдещето.

Фактор 6: Контролирайте жизненото си пространство

Обикновено сте слепи за стотиците въздействия на заобикалящата ви среда. Нужно е да се научите да осъзнавате как определени места и предмети ви изкушават да се върнете в коловоза на познатото и нездраво поведение, но могат и да ви провокират и към промяна. Този фактор почти винаги се подценява, но всъщност има огромна сила. Липсата на трапезна маса в един дом например, както и наличието на телевизор във всяка стая, предразполага към отчуждение членовете на семейството. Реорганизирането на пространството, което обитавате, може да допринесе много за постигането на целите ви. Нещо толкова просто като преместването на телевизора от спалнята може да подобри общуването между съпрузите и да освежи сексуалния им живот. Промяната на маршрута към дома на връщане от работа може да ви избави от изкушението да изпиете няколко питиета в любимия бар. В същия ред на мисли срещата с приятелка в близкия парк, вместо в мола, може да се окаже значително по-евтино удоволствие.
Отличниците в промяната си изграждат модел на здравословно поведение и използват всичките шест фактора на влияние, за да подобрят значително професионалните и интимните си взаимоотношения. Научете как различни реални хора са интегрирали стратегиите и техниките на новата наука за личния успех в цялостен и ефективен план, за да израснат в кариерата, да се освободят от зависимостите си или да съживят интимната си връзка.

Кариера: Как да преодолеете застоя в професионалното си развитие
Наднормено тегло: Как да свалите излишните килограми, да добиете добра физическа форма и да я запазите
Финансова стабилност: Как да се освободите от дълговете и да заживеете без заеми
Зависимости: Как да възвърнете контрола върху живота си
Взаимоотношения: Как да промените другите, променяйки себе си
Цялостна трансформация: Как да промените света

За авторите

Кери Патерсън, Джоузеф Грени, Дейвид Максфийлд, Рон Макмилън и Ал Суицлър са изследователи с над трийсетгодишен опит, който е станал основа не само на книгите им, но и на награждавани програми за личностна промяна и корпоративен тренинг. До момента те са обучили повече от 600 000 служители в над 300 от най-продуктивните компании, съставящи престижната класация Fortune 500. Основаната от тях компания за фирмени обучения VitalSmarts е определяна като една от най-бързо развиващите се в САЩ през последните шест години.

Виж откъс от книгата