page contents Книжен ъгъл: Опозицията на капитализма е жива
Предоставено от Blogger.

Опозицията на капитализма е жива

29.10.12

Петко Тодоров

В Щатите тя пита: Какво идва след парите?

„Най-широко продаваният албум на всички времена е празният компакт диск. По-прочут от „Бийтълс”, по-известен от Елвис, Боб Марли или Майкъл Джексън”, изтъква един от авторите в „Какво идва след парите” (изд. „НСМ Медиа”). И пояснява: „Музиката трябва да бъде, би могла да бъде и е безплатна”.

А същественото е през една страница: „Поствсичко музиката задава следния въпрос: защо да плащаме за каквото и да било? Защо просто не вземем да си създадем икономика на даровете, в която всички да живеем, и толкова?”. Друг предлага като образци на „алтернативна икономика” интернет продуктите „Уикипедия” и „Ю Тюб”.

Трети тръгва от обобщения: „Кризата, пред която сме изправени днес, се поражда от факта, че вече не е останал почти никакъв социален, природен, културен и духовен капитал, който би могъл да бъде обърнат в пари... За ужас на нашите предци днес вече плащаме дори за водата и песните си”.

Той говори за цивилизационна криза. Онази, с която живеем от 3-4 години медийно и битийно е само неин детайл, но тези есеисти са предизвикани точно от нея. Те не са галфони.

Те са автори на американското онлайн списание „Сандвич на реалността”. Подчертано начетени люде. Предлагат алтернативни идеи. Екзотичните реплики са провокация, мисълта идва след тях.

Опозицията на капитализма не умря през 1989. „Имало е живот и преди създаването на настоящата парична система, ще има живот и след загиването й”, отбелязва съставителят на сборника с есета. Които са все още по-скоро дъвка за ума и все още плах опозиционен сигнал.

Те казват: правителствата и банките са един отбор, престъпен отбор. Има общо между падането на Берлинската стена и сегашната световна криза. Има истина в алтернативните валути, примерите са доста...

Любопитни неща. Преведени са на български, защото са американски. Не се превеждат китайски, латиноамерикански, японски, африкански. Че даже и европейски. Което си е нашенски проблем. Колкото до „Ю Тюб” и „Уикипедия” – въпрос е само на време да им се вземат парите.