page contents Книжен ъгъл: "Не казвай сбогом" на Джилиан Флин - един трилър срещу еротичните хитове
Предоставено от Blogger.

"Не казвай сбогом" на Джилиан Флин - един трилър срещу еротичните хитове

23.11.12

Джилиан Флин
Вече половин година едно заглавие се откроява в световните класации за най-продавани книги. „Не казвай сбогом” (Ера) е трилърът, който от излизането си на пазара в началото на юни продължава успешно да се конкурира с новата модна вълна в книгоиздаването – еротичните хитове.

До този момент само в САЩ са продадени общо 2 млн. екземпляра от романа в хартиен и електронен формат. „Не казвай сбогом” беше едно от най-горещите летни четива отвъд океана и печели все повече читатели извън родината си. Критиците са единодушни, че това е една от големите книги на 2012 г.

Фактът, че романът вече 206 дни е в класациите, събуди интереса и на филмовите гиганти. Правата за екранизацията са закупени от 20th Century Fox, а според слуховете Рийз Уидърспуун ще играе главната роля. Шумът около книгата възроди интереса и към другите заглавия от Джилиан Флин – те се върнаха в класациите, а правата за филмирането им също бяха продадени.

Огромният успех поставя името на Флин редом до най-популярните автори в момента и печели похвалите на критиците и на другите писатели в криминалния жанр. Интелигентен и оригинален, „Не казвай сбогом” е написан с остроумие и ирония, психологическо прозрение, солидна доза напрежение и майсторски сюжет, изграден чрез редуващите се разкази на двамата главни герои – Ник и Ейми Дън.


Флин изкусно вплита дребни, но съществени детайли и завои в хода на действието, които многократно преобръщат представите на читателя за героите и събитията. А това само затвърждава очакванията за напълно непредвидимия финал.

Топла лятна сутрин в градче край река Мисисипи. Петата годишнина от сватбата на семейство Дън...

Ник се опитва да заглуши проблемите, които го измъчват, и се подготвя психически за традиционната изненада, която съпругата му организира всяка година по случай годишнината.

Скоро мрачните му мисли придобиват още по-тъмни краски... Защото точно в този ден красивата и умна Ейми изчезва от дома си.

Следите от борба в къщата им изглеждат нагласени, а поведението на примерния съпруг пред полицията е повече от съмнително. Намереният дневник на Ейми утежнява ситуацията, защото... разкрива съвсем различен поглед за брака им от неговите думи.

Златното момче на града бързо се превръща в главния и единствен заподозрян. Подложен на нарастващ натиск от разследващите, медиите и близките на изчезналата си съпруга, Ник допуска грешки, които само усилват съмненията срещу него.

Въпреки всичко той упорито твърди, че е невинен. Ник е неискрен и определено крие тайни – но дали е убиец? И ако не е виновен, то тогава къде е красивата му съпруга?

„Не казвай сбогом” е трилър за отношенията между двама души, които превръщат любовта помежду си в отровен коктейл от лъжи, предателство и омраза.

Чрез диаметрално противоположните гледни точки на Ник и Ейми, Джилиан Флин прави дисекция на брака им и показва как преплитането на два живота понякога води след себе си до опустошителни резултати.

Защото и двамата са лъжци. Всеки един от тях е убедителен, но никой не звучи правдоподобно...

Оказва се, че истината не е по средата, а е далеч по-мрачна и плашеща. На кого да вярваме? Отговорът ще се разкрие едва в последните страници, но развръзката ще ни накара да се замислим, доколко познаваме човека, който нощем спи до нас.

За Джилиан Флин

Джилиан Флин е родена в Канзас, щата Мисури, в семейството на университетски преподаватели – майка й води лекции по литература, а баща й – по киноизкуство. Ето защо детството на Джилиан е запълнено с книги и сцени от различни филми. Спомените й са свързани с четене на научна фантастика по време вечеря и прожекции на „Извънземното”, „Психо” и „Бони и Клайд”.

По-късно влиза в Университета в Канзас, където получава диплома по Английски език и журналистика. След като прекарва две години в писане на скучни статии за търговско списание в Калифорния, Флин заминава за Чикаго. Там получава магистърска степен по журналистика от Северозападния университет.

Това е времето, в което разбира, че не става за криминален репортер. Тогава осъзнава, че на практика тя е дипломиран журналист с неистова страст към киното. Това я подтиква да замине за Ню Йорк, където десет години работи за седмичника „Ентъртейнмънт Уикли”, което й дава възможност да присъства на снимачни площадки из целия свят.

Дебютният й роман Sharp Objects излиза през 2006 г. и бележи успехи – достига финал на наградите „Едгар” и печели две британски награди „Дагър”, които ежегодно се присъждат за най-добър криминален роман. Така влиза в историята на „Дагър”, като първата книга, която печели две награди в една година.

През 2009 г. излиза вторият й роман, който е в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс”. „Не казвай сбогом” e последният роман на Джилиан.