page contents Книжен ъгъл: Читателска щафета: Силата на СТРОМ
Предоставено от Blogger.

Читателска щафета: Силата на СТРОМ

4.12.12

Авторите на поредицата „СТРОМ“ идват в България на 6 декември

Тийнейджърите в България ще се развличат с хитовата фантастична поредица „СТРОМ“ на френските автори Еманюел и Беноа дьо Сен Шама. Трите романа ще бъдат основното четиво на участниците в „Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ“, организирана от сайта Detskiknigi.com с подкрепата на издателство Сиела. Авторите пък ще се срещнат с почитателите на поредицата в България на 6 декември от 13.00 ч в рамките на ХХХI Софийски международен панаир на книгата в НДК.

Играта ще продължи от 29.11.2012г. до 15.04.2013 г., като в този период желаещите да вземат участие трябва да прочетат трите книги от поредицата СТРОМ, да влязат на специалния сайт, да попълнят специалната форма за участие и да я изпратят до организаторите.
Кампанията е част от инициативата „Читателска щафета“, която цели да стимулира младите да четат и други произведения извън литературата от задължителния за учениците списък.

На 6 декември от 13.00ч в Мраморното фоайе на НДК авторите на поредицата СТРОМ Еманюел и Беноа дьо Сен Шама ще се срещнат с феновете на поредицата по време на посещението си на ХХХI Софийски международен панаир на книгата. Те ще разкажат за това как се вдъхновили да напишат историята за мистериозните приключения в Лувъра. Интересни игри с награди и други изненади очакват децата.

За поредицата СТРОМ

Книгите от поредицата разказват за приключенията на близнаците Рафаел и Рафаела, които се подготвят за членство в тайнствената организация - Рицарите на Необичайното. Нейните членове владеят силата и способностите на Стром и служат на тайната мисия да крият от простосмъртните съществуването на невидими светове. По време на обучението на близнаците таен колекционер открадва необичаен предмет: древен компютър на четири хиляди години, открит в египетска гробница. Мистерията се задълбочава още повече, когато те разбират какво се крие в него: снимка, изобразяваща ги в компанията на техния кръстник Тристан…

За авторите

Беноа дьо Сен Шама е роден през 1970 г. Завършил икономика, изучавал политически науки; съветник на Председателя на Лувъра от 2005 г.; доцент в Института за политически науки от 2000 г.
Еманюел е родена през 1973 г. Има магистърска степен по литература, диплома по Политически науки (1998 г.); доцент в Института за политически науки в Париж от 2002 г. женени, имат три деца и са кавалери на Ордена за изкуство и литература.
Книгите им са отличени с множество литературни награди, сред които - Неподкупните, Сент-Екзюпери и Европейската литературна награда.
Лувърът заема централно място в живота им: Беноа работи там, Еманюел е минала през Школата на Лувъра, а редица от книгите им са свързани с това удивително място. Именно по време на едно среднощно посещение на музея, на светлината на факлите, им идва идеята за СТРОМ, фантастична сага, черпеща идеи от една правдоподобна, вкоренена в реалността измислица, жанр, който те кръстиха „мечтателство”.
За своя странен писателски тандем авторите споделят: „Пишем на четири ръце, прибягвайки към различни техники, за да „кръстосаме нашите въображения”, които доста се допълват.“ „Нашите истории имат претенциите да са мост между класическата приказка и съвременния свят. Мотивацията ни е да донесем малко радост, емоция, оптимизъм, да окуражим вкуса към четенето и да измисляме нови светове, чиито граници са само в собственото ни въображение“, споделят още те.