page contents Книжен ъгъл: Марио Варгас Льоса - посещение в България
Предоставено от Blogger.

Марио Варгас Льоса - посещение в България

7.1.13


За радост на почитателите му в България, именитият перуански писател и Нобелов лауреат за литература Марио Варгас Льоса ще ни посети през май 2013, съобщават от издателство „Колибри”. А първата му книга, която излиза у нас тази година е новото издание на „Панталеон и посетителките“ (превод Емилия Юлзари).

Това едно от най-обичаните, знакови произведения на автора – многократно преиздаван и филмиран, романът представлява безжалостна сатира срещу бюрокрацията и военщината, неистова пародия на лицемерни нрави и порядки.

Службата за посетителки всъщност е евфемизъм на публичен дом, създаден да обслужва редници и офицери в труднодостъпната амазонска селва. Със секретната мисия да организира и доставя сексуални услуги на войската е натоварен не друг, а порядъчният капитан Панталеон Пантоха.
Като остра сатира срещу военщината с нейната неспирно мелеща бюрократична машина и нагло лицемерие „Панталеон“ е сравним само с безсмъртния „Швейк“ и също като него предизвиква „смях през сълзи“, защото безсмисленото старание на Пантоха е доведено до абсурд, военните му привички – до пародия, а трагедията на живота се превръща във фарс.

Въздействието на романа е подсилено от сменящите се като във филм кадри, от задъхания и накъсан ритъм, както и от колажите с „документален материал“, допринасящи за постигането на изключителен визуален ефект.

Марио Варгас Льоса е сред плеядата внушителни творци на латиноамериканската проза. Льоса е всепризнат чародей на словото – есеист, публицист и ваятел на „дивни образи на съпротива, бунт и поражение на индивида“. Освен като плодовит автор, той е известен с непримиримостта си към произвола на властта - негово политическо кредо остава икономическият либерализъм.