page contents Книжен ъгъл: На добър час, Книгопис!
Предоставено от Blogger.

На добър час, Книгопис!

26.2.13

Още едно издателство дебютира на българския книжен пазар - то се нарича "Книгопис" и зад него стоят добре познати професионалисти с огромен опит. Първата книга на "Книгопис" е световният бестселър "Уличният котарак Боб". Тя ще бъде представена на 1 март от 18 часа в книжарницата в подлеза пред Софийския университет. На добър час! 

Уличният котарак Боб

На пръв поглед Боб е обикновен рижав котарак, но не съвсем. Именно той променя живота на Джеймс Боуен, който е бил наркозависим. 

Историята на Боб и Джеймс започва в Лондон през 2007-ма година. През една  мартенска нощ пред вратата на апартамента на Джеймс се появява оранжев котарак в окаяно състояние, болен и умиращ от глад. По това време Джеймс се бори със зависимостта си от наркотици и не е склонен да се грижи за котка. Започва да търси стопаните на бедното коте, но разбира, че  всъщност котаракът е уличен.

Джеймс започва да се грижи за него, въпреки скромните си приходи. Той му купува лекарства и храна и скоро Боб се възстановява напълно. След това Джеймс Боуен решава да пусне котката на свобода, но това не се случва, тъй като Боб не иска да се отдели и за секунда от него. В крайна сметка Джеймс решава да задържи Боб, защото винаги е обичал котките.

Боуен припечелва пари, като свири с китарата си по лондонските улици. Днес той и Боб са партньори в това начинание и заедно изкарват тройно повече пари в сравнение с дните, когато Джеймс е свирил сам. Боб стои уверено и спокойно до него, въпреки минаващите коли, свиренето на безброй сирени и забързаните хора по улицата.

Боб има свой номер – протяга лапичката си и “дава пет” на Джеймс. Това буди възхищение у минувачите и много хора се спират, за да ги гледат. Джеймс споделя, че Боб е много любвеобилен. Сложил му е повод, но това не го спира да се катери по него и да стои на раменете му, докато се разхождат.

Джеймс и Боб привличат все повече вниманието на хората. Минувачите започват да носят различни играчки, лакомства, шалчета и одеяла на Боб. Хората ги снимат и качват техни клипчета в You Tube и социалните мрежи. Един ден литературният агент Мери Почнос ги забелязва и предлага на Джеймс да издадат книга за историята му с Боб. Джеймс се съгласява и шест месеца по-късно книгата вече е факт. Тя се радва на огромен успех и бързо се превръща в бестселър. А в момента се водят преговори и за екранизирането ѝ.

Добрата новина е, че днес Джеймс вече не е зависим от наркотиците благодарение на своя приятел и партньор – Боб. Те все още излизат на улицата с китарата и ще продължават да го правят, тъй като и двамата обичат това занимание. Пред вестник „Дейли мейл” Джеймс споделя: ”Аз никога не бих казал, че съм негов стопанин. Ние сме партньори.”

От wonder.bg