page contents Книжен ъгъл: Суперагентът Мич Рап се връща в настоящето
Предоставено от Blogger.

Суперагентът Мич Рап се връща в настоящето

6.2.13

"Ера" издава "Комбинаторът" на Винс Флин


След като превъртя лентата години назад, за да проследи превръщането на Мич Рап в суперагент на ЦРУ (в предишните си романи „Всичко е лично” и „Списъкът на обречените”), в „Комбинаторът” Винс Флин отново ни връща в настоящето.

Джо Рикман е отвлечен от нелегалното скривалище, от което ръководи тайните операции на ЦРУ. Той притежава безценна информация и огромно влияние. Ако не бъде намерен веднага, ще се наложи прекратяването на редица операции, а стотици агенти могат да загубят живота си. Мисията на Мич Рап е да го открие.


ФБР също търси изчезналия агент. Но има хора по високите етажи на властта, за които разкриването на оперативни тайни не е най-лошият възможен сценарии. Техният страх е, че Рикман може да свидетелства в Конгреса. Скоро Рап разбира, че те са по-заинтересовани от това да му прехвърлят отговорността и предпочитат отвлеченият да изчезне завинаги.
Когато получават видеозапис, на който ясно се вижда как Рикман е измъчван до смърт, всички си отдъхват, че тайните им са в безопасност. Но Рап не е убеден в достоверността на записа. Той изобщо не е сигурен, че това, което се разиграва пред очите му е истина.
Междувременно някой в правителството се опитва да осуети задачата на Рап и да го елиминира.
Изглежда, че единственият шанс на Мич е да измами враговете си в собствената им игра. Защото той следва свои правила...

Никой друг писател не познава света на разузнаването по-добре от Винс Флин. Майсторът на динамичния политически трилър умело е използвал информация от своите източници, за да създаде скоростен, напрегнат и зашеметяващо реалистичен роман за интригите на властта и тайните на ЦРУ.

Авторът е известен с това, че винаги обвързва сюжетите на книгите си с актуалната политическа ситуация. А заради съдържащата се класифицирана информация в един от романите му, книгите му са наблюдавани под лупа от високопоставени държавни служители.
 „Комбинаторът” ни отвежда дълбоко под повърхността на известните факти и разкрива тъмната страна на властта, където информацията е стока, а измяната – процъфтяващ бизнес.

В романа феновете на Флин отново ще срещнат Луи Гоулд – мъжът, убил съпругата на Рап. Той се завръща, за да довърши задачата си и да ликвидира Мич. Сред новите герои в романа е Сидни Хайек, бивш агент на ФБР. Тя се присъединява към екипа на Рап, а по думите на Винс Флин, не е изключено в бъдеще между нея и Рап да прехвърчат искри.

Създаденият от Флин герой Мич Рап е събирателен образ на „лошото момче”, бунтаря, от когото политиците имат нужда и чийто живот често излагат на риск. Известната филмова компания CBS е в процес на заснемане на екшън поредица с главен герой Рап.

За Винс Флин

Винс Флин е завършил университета „Св. Томас” в Минесота. Неговият успех като писател не идва лесно. Първоначално той работи като счетоводител и маркетингов специалист. Впоследствие решава да кандидатства за морски пехотинец, но е отхвърлен заради строгите медицински изисквания. В този момент Флин започва да пише книга – доста странно решение за човек с дислексия, който има сериозни проблеми с писането и четенето.

В разгара на предизборната кампания за президентския пост в САЩ младият автор безуспешно обикаля издателствата, за да предложи ръкописа на своя дебютен трилър „Крайни мерки”. Редакторите умело се измъкват с извиненията „много е остър, много е краен, руши престижа на институциите, в които всеки американец твърдо вярва”.

След 60 отказа авторитетното издателство „Покет Букс” купува правата за публикуване, организира мощна рекламна кампания и тиражът достига 700 хиляди екземпляра. Седмица след излизането си „Крайни мерки” попада на трета позиция в класацията за най-продавани книги.

Такава е звездната участ и на последвалите политически трилъри от Винс Флин. Неговите книги се четат от действащи и бивши президенти, чуждестранни държавни ръководители, служители на специалните служби по цял свят, а високопоставен служител на ЦРУ нарежда на своите подчинени: „Искам да прочетете книгите на Флин и да започнете да мислите как може по-ефективно да водим войната с терора.”

Винс е един от сценаристите на хитовия сериал „24”. Кралят на големите политически интриги е познат на българските читатели с романите „Крайни мерки”, „Власт”, „Мръсни афери”, „Лиценз за убиване”, „Измяната”, „Врагът сред нас”, „В случай на опасност”, „В името на честта”, „Всичко е лично” и „Списъкът на обречените”.