page contents Книжен ъгъл: Кралицата на трилъра се завръща
Предоставено от Blogger.

Кралицата на трилъра се завръща

19.2.13

Еднорог представя “Струна в кръвта” и “Разплата” от Вал Макдърмид

Шотландката Вал Макдърмид е наричана кралицата на психологическия трилър. Популярна е не само на стария континент, но е публикувана в многомилионни тиражи и в САЩ. Лауреат е на множество награди, като „Златен кинжал” за най-добър криминален роман на Асоциацията на писателите на криминални романи - негови носители са автори като Иън Ранкин, Рут Рендел, Джон льо Каре.

Носител е и на наградата „Антъни”, книга на годината на Лос Анжелис Таймс и много други. За романа „Далечно ехо” получава също престижните награди „Шерлок” и „Бари”. Асоциацията на издателите на аудио-книги присъжда злато в категорията „трилъри” за аудио-версията на романа „Далечно ехо”.

През 2005 г. получава и наградата „Иконите на Шотландия” за най-добър шотландски писател. „Мястото на екзекуцията” е включена в сборника „100-те най-добри шотландски книги за всички времена” – издаден от Шотландския съвет по изкуствата.

През 2009 е приета в Залата на славата за автори на трилъри, през 2010 е удостоена с престижния “Диамантен кинжал на Картие”. На български досега са издадени романите й „Струна в кръвта”, “Разплата”, „Мястото на екзекуцията”, „Смърт в сенките”, „Последното изкушение” , "Далечно ехо", "Чуждото страдание", "Възмездие от гроба", "Кървав лабиринт", "Скритият пожар" и "Владения на мрака".

Кое младо момиче би устояло на покана за среща, отправена му от известен и красив медиен любимец? Но мечтаната романтична вечеря се превръща в най-кошмарната нощ и вместо в леглото на звездата момичетата се оказват оковани във вериги, оставяни да умрат бавно и мъчително. Полицията дори не подозира, че се извършват жестоки убийства - в един от най-известните романи на Вал Макдърмид - "Струна в кръвта".

Млада следователка, обучавана от най-добрия специалист по профилиране на серийни убийци - доктор Тони Хил, попада случайно на следата. Теорията й, че момичетата не са просто избягали от дома, а жертви на убиец-маниак, е приета с присмех. Заподозреният е публична личност, измамната му фасада на медиен любимец е толкова умело изградена, че всякакви обвинения срещу него звучат абсурдно. Никой не иска да повярва на ужасната истина.

Но когато един от хората на доктор Хил бива убит по изключително жесток и показен начин, преследването се превръща в лично отмъщение. Заедно с инспектор Карол Джордан доктор Тони Хил тръгва по следите на опасния хищник, чиято очарователна външност крие болна и извратена душа. Това е напрегната и рискована игра на котка и мишка, в която ролите могат много лесно да се разменят.

В следващия роман - "Разплата", садистът, измъчвал и убивал млади момичета, избягва от затвора. В болното му съзнание се е загнездила една мисъл - той трябва да си отмъсти на хората, заради които се е озовал зад решетките. Бил е лишен от онова, което според него му се полага по право, и замисля страшна разплата. Една смърт е малко за виновниците - Ванс им е подготвил невъобразими страдания.

Виновниците - главен инспектор Карол Джордан и профайлърът доктор Тони Хил, погълнати от сложните си лични отношения и преследването на нов сериен убиец, не подозират нищо за сянката, надвиснала над главите им. Страшният първи удар на избягалия убиец ги насочва по кървавата диря, превърнала се скоро в река от кръв.

Двата романа са свързани и могат да се четат като поредица, но и отделно, защото са писани като два самостоятелни романа. Действието в “Разплата” има своята предистория в “Струна в кръвта”. “Струна в кръвта” е второ издание. С нея започва преиздаването на някои от изчерпаните заглавия на Вал Макдърмид поради големия интерес към тях.

Истинските истории

В романите на Вал Макдърмид може да се открие отзвук от някои шокиращи истински истории на престъпления във Великобритания.

Питър Сътклиф (р. 1946 г.), по-известен като Йоркшърския изкормвач, е осъден през 1981 г. за убийството на тринадесет жени и нападения над още седем в периода 1975-1980 г. Когато е арестуван, семейството му е в шок. Никой от близките му не може да повярва, че в този мил и любящ човек, какъвто изглежда Питър във всекидневието, може да се крие жесток убиец. А той наистина е такъв.

Първите му нападения са над случайни жени, които вижда на улицата – той ги удря с нещо по главата, изнасилва ги и нарязва на места тялото им с нож. Първите му две жертви успяват като по чудо да се спасят от смъртта, защото Питър чува някой да се приближава и оставя жените. Но и двете по-късно признават, че предпочитат да ги е убил, вместо да трябва да живеят със спомена за случилото се. Първото му убийство е на 28-годишна майка на четири деца, която е намерена само на сто метра от дома си, с петнайсет прободни рани.

Полицията не разполагала с никакви сериозни теории, но получава анонимно писмо от човек, представящ се за “Йоркшърският изкормвач”. Те разбират, че това е убиецът, който трябва да търсят. Но преди да го хванат минават цели пет години и още много жертви – повечето удряни с чук по главата, изнасилвани и изкормвани. Много от тях са проститутки, но има и съвсем обикновени жени –16-годишно момиче, което се връща от танци, 41-годишна майка на седем деца, чиновничка, която е била на гости на баба си и дядо си, държавна служителка, прибираща се късно от работа.

Паралелно с ужасяващия си таен живот, Питър привидно води и друг, съвсем нормален. Той се омъжва, купува си къща, в службата е съвестен и изпълнителен. Дори няколко пъти е разпитван от полицията, но винаги е отбелязван от служителите на реда като безобиден.

Едва след години е арестуван, заради откраднати номера на кола и след като е разпитван в продължение на часове, Питър съвсем спокойно признава, че той е Йоркшърският изкормвач и разказва с подробности всичките си убийства и нападения. Оттогава е в затвора, като неведнъж подава молба да бъде помилван, твърдейки че не представлява опасност за обществото. Последната му молба от 2010 г. бе отхвърлена от Върховния съд на Великобритания.

Майра Хиндли е част от злокобното дуо - Майра Хиндли и Иън Брейди, които в периода между юли 1963 г. и октомври 1965 г. убиват по особено жесток начин пет деца на възраст между 10 и 17 години в областта около Манчестър. Случаят е прецедент, защото за първи път в британската история жена се оказва съучастник в серийни убийства на деца.

Най-странното е, че детството на Майра е привидно нормално, без ярки фактори, които могат да се приемат като предпоставка за психически отклонения. Като младо момиче Майра била дори отличничка, имала слабост към поезията и много обичала деца, заради което работела като детегледачка. Смята се, че истинска травма за нея било, когато нейният най-добър приятел се удавил, а тя не успяла да го спаси.

След години на депресия и лутане, тя признава, че е намерила отново себе си, когато се запознала с Йън Брейди. Той бил нееднократно замесен в дребни проблеми със закона, лежал в затвора за грабеж. Той й промива мозъка с фашистка пропаганда, с истории за убийства и жестокост, които Майра намира за истински вълнуващи. Тя е толкова заслепена от любовта си към него, че когато той й предлага заедно да отвличат и убиват деца, дори не се замисля.

Първата им жертва е 16-годишно момиче. Следват още четири млади момичета и момчета. Но минава много време, преди полицията да заподозре връзка между престъпленията. Майра и Йън са издадени на полицията от роднина на Майра, който неволно става свидетел на последното им убийство и веднага съобщава в полицията. И двамата щели да получат смъртна присъда, но смъртното наказание е отменено във Великобритания само четири седмици преди това.

По време на процеса и по-късно в затвора Майра не спира да твърди, че тя е била просто свидетел, но не и участник в убийствата и не носи вина. Години наред тя прави всичко възможно да бъде освободена. Твърди, че просто е жертва на Йън и дори подава молба в Европейския съд за правата на човека. Молбата, разбира се, е отхвърлена.

Майра не се отказва. Успява да влезе под кожата на една от надзирателките в затвора, която става нейна любовница. Двете планират бягство. Тъй като Майра има проблеми със здравето, тя няколко пъти е била откарвана в болница. Целта е била именно по време на едно такова посещения, тя да успее да се измъкне с помощта на любовницата си. Планът обаче се проваля. Майра Хиндли умира в затвора на шейсетгодишна възраст.