page contents Книжен ъгъл: Мемоарите на една кучка
Предоставено от Blogger.

Мемоарите на една кучка

5.2.13

Франческа Петрицо
Кучка.
Така ме наричат всички.
Кучка.
Казват го зад гърба ми. Но все пак ги чувам.
Казвам се Елена и съм родена в Спарта, но стигнах далеч заради любовта.
Казваха, че съм най-красивата жена в света.
Вече се пишат истории за това колко малко съм спечелила, а колко много съм загубила. Лъжи. Те не бяха там все пак.
Но аз бях.


Романът се роди като кратък разказ, след което ме дръпна за ръката и започна да расте, да се развива.  Исках да опитам да го публикувам и си потърсих агент, защото не е достатъчно да изпратиш ръкописа в издателска къща, за да ти обърнат внимание. Така, благодарение на приятел на майка ми, писателя Джампаоло Чанини, се запознах със сегашния ми агент Лоредана Ротундо,  която хареса първоначалния ръкопис и ме накара да го преработя. Написах оригинала, когато бях на 15 години и през зимата на 2008/2009 г. го преработих.
Миналата година, ден преди матурата, Лоредана ми се обади да ми каже, че издателство Фрасинели е купило ръкописа. Отговорът ми беше: „Добре, но сега аз трябва да чета Тацит”.

Израснах  с гръцката митология, митовете бяха моите приказки  и в класическия лицей „Виргилий” в Емполи, като изучавах текстовете, бях обзета от желанието да дам по-модерна трактовка на тези герои. Елена постоянно бе обвинявана, че е изневерила на съпруга си, когото не желае, преследвайки своето щастие и търсейки любовта в обятията на Парис. В гръцката митология съществуват 13 различни версии, от които черпих много в първоначалния вариант. След това, при преработката на ръкописа черпих преди всичко от моята обща култура. Бях чела много съвременни гръцки романи, епични и лирични текстове от техни поети... Когото и да ми назовете съм го чела...”
Оттам и заглавието „Мемоарите на една кучка”.Това е провокация тъй като в „Илиада” Елена е наречена „ тази кучка”. Всички правим грешки, но имаме право да бъдем съдени и в зависимост от причините за постъпките си”.

Авторката на "Мемоарите на една кучка. Истината според Елена от Троя" (Сиела) Франческа Петрицо е родена в Емполи (Италия) на 17 май 1990 г. След като завършва класически лицей, се записва в Историческия факултет във Флоренция, но е приета и в Оксхордския университет, който посещава от есента на 2010 г. Обича киното, музиката, четенето и има много приятели.