page contents Книжен ъгъл: Зюлфю Ливанели: Да гледаме на хората като на хора
Предоставено от Blogger.

Зюлфю Ливанели: Да гледаме на хората като на хора

26.3.13

Ексклузивно интервю на Георги Митов-Геми за "Книги завинаги" - днес, след 17 ч. на 88 ФМ

През изминалата седмица в България гостува един от най-обичаните и най-популярни турски интелектуалци  Зюлфю Ливанели. Поводът бе премиерата на книгата му „Серенада”, която излиза у нас под знака на „Книгопис”. От този роман в Турция бяха продадени над 200 хил. копия.

Зюлфю Ливанели е творец с много таланти- композитор, писател, филмов режисьор, политик и журналист. Първият му роман „Щастие“ се появи на българския книжен пазар през 2009 година. Но какви са посланията и каква е историята в „Серенада”, ще научите от интервюто на Георги Митов-ГеМи с автора Зюлфю Ливанели.


Романът „Серенада” вдига завесата пред историческите табута, за да не се забравя вината на властниците, разпореждали се с живота на милиони хора. Това не е случайно предвид съдбата на самия автор, принуден да емигрира след преврата от 1971 г.

Но завърнал се в Турция през 1984 г., той се превръща в една от най-влиятелните личности в културния и политическия живот на страната си. Какво още се крие в заглавието „Серенада” ще чуете от самия Зюлфю Ливанели:

Творбите на Зюлфю Ливанели са заемали челни позиции в класациите на най-продаваните книги в Испания, Гърция, Китай и Южна Корея. Но животът му е изпъстрен със сериозни обществени задачи- биле кандидат за кмет на Истанбул, а също и депутат в турския парламент.

Днес Ливанели участва в авторитетни международни форуми, конференции и инициативи, изнася лекции в университетите „Харвард” и „Принстън”, а също е посланик на добра воля на ЮНЕСКО. Въпреки това, остава верен на литературата.