page contents Книжен ъгъл: Любов, френска кухня и китайски аромат
Предоставено от Blogger.

Любов, френска кухня и китайски аромат

27.4.13

Анюта Качева

За дебютния си роман „С дъх на чаени листа“ (Ентусиаст) Хана Тъниклиф признава, че прилича на „отглеждането на дете – храниш го, тревожиш се за него, но накрая го пускаш по света с надеждата, че ще му се случи най-доброто“.

Тази книга за простите истини на живота ни кара да отделим време за насладата и оценяването на всеки отделен миг като източната чаена церемония, която предлага радост с всяка изпита глътка чай.

За главната героиня Грейс, всекидневните емоции и взаимоотношения са интрига, с разплитането на която тя открива истинската си същност.
Когато желанието ти да имаш дете е неосъществимо, а бракът ти се разпада, малките, разноцветни макарони се превръщат в спасителен пояс и носят опит, настроение и фантазия. Някои дни са с цвета на розовите макарони, други ще натежат от шоколад, а трети ще са направо горчиви.

Заглавието на различните глави, отразява емоциите на героите – в тях ухае на тежки, пикантни аромати, които се преплитат с по-леки, сладки и романтични. Този начин на написването на книгата е истински забавен. В малкото уютно кафене на Грейс се отбиват посетители за чаша чай и кафе, и за да опитат от домашно приготвените й макарони.

Някои от тях ще останат, за да се превърнат в любими хора и да създадат истинското й семейство. Този мъчително изстрадан подарък от живота ще накара Грейс да спре да бяга – от чувството за вина, от майка си, от съпруга си, за да стане двигателен център на едно ново начало.

Сладкодумната Тъниклиф се вписва в тенденцията на търсенето на духовно здраве посредством готвенето и храната като използва съвременната страст по макароните – тези фини, кръгли, пъстри сладки с най-различен вкус.

Има ли нещо по-вълшебно и затрогващо, отколкото горещ чай, любима компания и добър разговор? Това е книга за истинските и прости удоволствия в живота, която ни кара да отворим сърцето и ума си за предизвикателства, да надничаме „зад ъгъла“ и да не се страхуваме да преследваме мечтите си.

ХанаТъниклиф е родена в Австралия, но се определя като истински номад. След като завършва социални науки, тя заминава първо за Австралия, после за Англия, след това за Макао, а известно време живее в каравана.

Работи в сферата на човешките ресурси и професионалното развитие, но загърбва тази професия, за да стане писателка. В момента живее във Ванкувър, Британска Колумбия със съпруга си Матю и дъщеря им Рен. „С дъх на чаени листа“ е първият й роман.