page contents Книжен ъгъл: "Варварите" или дисекция на провала на ГЕРБ
Предоставено от Blogger.

"Варварите" или дисекция на провала на ГЕРБ

16.4.13

Политологът Евгений Дайнов прави дисекция на Бойко-Борисовия провал във властта в най-новата си книга. „Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)“ ще се появи на книжния пазар на 18 април. Същият ден е премиерата на книгата в София – от 19 часа в зала „Мати”, НДК.

Ето какво пише Дайнов в новата си книга: „Българската структура на властта при управлението на ГЕРБ не е основана върху закон и принципи, а върху голата сила и зависимостта от нея. Веднъж институционализирана, голата сила има свойството да разрушава не само институциите и държавата, а – самото общество.

Съвременните общества не се основават върху някакви традиционни или кланови зависимости, а върху независимостта на решенията, политическото равенство и равенството пред закона. Когато това равенство изчезне и бъде заменено с вертикалното отношение „сила-зависимост”, изчезват и обществените връзки, свързващи помежду им хората, членуващи в дадено общество.

Затова произволът, стоварен върху България от ГЕРБ, заплашва да унищожи много повече от онова, което са успели преди него да направят други корумпирани или разрушителни български правителства. Те успяват, в най-добрия случай, да разнебитят държавата и/или икономиката. ГЕРБ обаче разлага самото общество – самата възможност хората да живеят заедно на дадена територия”.

Политологът Евгений Дайнов е роден е през 1958 г. Завършва колежа „Kорпус Kристи”, Оксфорд. От 2002 година насам е преподавател в НБУ. Автор е на книгите „Науката е слънце. Реформата на училищното образование в следкомунистическа България”, „Моделът „Станишев” Путинизацията на България”, „Три лица на тиранията: Александър Лукашенко. Ислам Каримов. Владимир Путин”, „Политическият дебат и преходът в България”.