page contents Книжен ъгъл: "Ера" ни връща "Брулени хълмове" и Емили Бронте
Предоставено от Blogger.

"Ера" ни връща "Брулени хълмове" и Емили Бронте

2.4.13

Бурната история на една всепоглъщаща и демонична любов. Трагична и изумително красива

„Брулени хълмове” е страстна история за необузданата и демонична любов между Катрин Ърншоу и Хийтклиф, подхвърлено дете, отгледано от нейния баща.

След смъртта на господин Ърншоу, Хийтклиф е тормозен и унижаван от брата на Катрин – Хиндли. Убеден, че любовта му към Катрин е несподелена, Хийтклиф напуска дома им. Години по-късно той се завръща като богат и изискан човек, прецизно подготвил своето жестоко отмъщение.

Първични и неконтролируеми, чувствата между Катрин и Хийтклиф помитат всичко по пътя си. Тяхната бурна, разрушителна страст ги води към собственото им унищожение.

Единственият роман на Емили Бронте е считан за едно от най-великите произведения в световната литература. Но при неговото публикуване през 1847 г. той е посрещнат с яростна критика. Описанията на дълбоки чувства и пагубни емоции, на психическа и физическа жестокост, скандализират критиците.

След повече от век и половина „Брулени хълмове” е определян в литературните среди като „най-забележителния роман в цялата английска литература”.

Аудиторията на британска телевизия UKTV Drama категорично посочва романа за най-великата любовна история в литературата за всички времена.

Любопитен факт е, че авторката на „Здрач“ – Стефани Майер, избира да постави точно произведението на Бронте в центъра на част от загадките във вампирската поредица.

Неподвластен на времето, „Брулени хълмове“ продължава да събужда силни емоции, да трогва и да вълнува читателя.