page contents Книжен ъгъл: "Англичаните". И Паксман, Джеръми Паксман. За трети път
Предоставено от Blogger.

"Англичаните". И Паксман, Джеръми Паксман. За трети път

11.5.13

13 години след като Джеръми Паксман лично представи в България “Англичаните. Портрет на един народ”, пускаме ново - трето издание на най-популярната му книга поради нестихващия интерес, съобщават от "Еднорог".

"Имало едно време англичани, които знаели точно какво представляват. Съществувал огромен списък с подходящи прилагателни. Учтиви, уравновесени, въздържани хора, които предпочитат грейка в леглото пред редовен полов живот – въпросът как са се възпроизвеждали си остава една от големите мистерии на западната цивилизация.

По-скоро създатели, отколкото мислители, по-скоро писатели, отколкото художници, градинари, но не и готвачи. Оковани в класови предразсъдъци и традиции, неспособни да изразяват чувствата си. Със силно развито чувство за дълг и непреклонност, граничеща с непонятното.

“Да му се не види, останах без крак!” – възкликнал лорд Ъксбридж сред експлодиращите гранати на бойното поле при Ватерло. “Вярно, да му се не види!” – бил отговорът на фелдмаршал Уелингтън. Съгласно легендата, в наводнените окопи при Сома един смъртно ранен войник казал само, че “не бива да мърмори”.

Честта се считала за най-ценното притежание на един англичанин. Били верни и благонадеждни. Думата на английския джентълмен струвала колкото полица, подписана с кръв."

Джеръми Паксман - най-известният политически журналист и водещ на Би Би Си, е автор на поредица популярни и търсени книги, сред които и бестселърът “Англичаните - портрет на един народ”.

Майстор на безмилостните въпроси, Джеръми Паксман е носител на редица престижни награди за публицистика, сред които три пъти “Интервю на годината” и “Журналист на годината”,  както и “Медийна личност на годината”, награди на зрителите и слушателите за принос към телевизионната журналистика.

Двукратен носител на “Ричард Димбълби” - най-престижната награда на БАФТА за поднасяне на актуална информация. Едно от отличията си печели след прочутото си интервю с Майкъл Хауърд, тогавашен министър на външните работи на Великобритания, в което задава един и същ въпрос седемнадесет пъти.

Виж още в блога на "Еднорог"