page contents Книжен ъгъл: Тяло в тунела
Предоставено от Blogger.

Тяло в тунела

17.6.13

"Ера" представя "Ефектът на доминото" от Мери Джейн Кларк

Нюпорт е същински оазис – подбрано общество, луксозни вили и разкошно време. Идилията е нарушена от ужасяваща находка – тялото на изчезнала преди години наследница е открито в тунел под семейното имение.

Екипът на „Кий Нюз“ пристига, за да излъчва на живо от града. В края на сезона един от стажантите ще бъде назначен за помощник-продуцент.


За Грейс Калахан мистериозният случай в Нюпорт е шансът на живота й. Самотната майка е решена да спечели престижната позиция, а това означава да засенчи изключително амбициозни и далеч по-млади съперници.

Скоро е открито друго тяло, а един от стажантите на „Кий Нюз“ загива при загадъчни обстоятелства. В надпревара с времето, Грейс трябва да разкрие тайните, заровени под приказните имения на града, да защити близките си и да спре един безмилостен убиец, твърдо решен да спечели смъртоносната игра на криеница...

„В романите на Мери Джейн Кларк всяка дума е улика!” Това заявяват критиците за книгите на авторката. С майсторски замах успява да изгради заплетени ситуации и интриги, които поддържат напрежението до последната страница. Вероятно с това печели прозвището Новата Агата Кристи.

Подобно на романите на кралицата на криминалния жанр, в „Ефектът на доминото“, има изобилие от екшън, уликите водят в погрешна посока, всички са заподозрени. И както казва Еркюл Поаро – това е „гимнастика за сивите клетки”.

В същото време повествованието върви леко и ненатрапчиво, което помага на читателя да се концентрира върху сюжета. Авторката не акцентира върху страшните моменти, разказът се движи елегантно и стегнато. И докато умуваме кой е престъпникът, той дебне от страниците, за да се появи в шокиращата развръзка.

Известен е факт е, че Мери Джейн Кларк е снаха на писателката Мери Хигинс Кларк. Вероятно това е една от причините да се появят слухове, че Мери Джейн пише някои от книгите на свекърва си. Дали те са плод на нечие богато въображение или са факт, е въпрос на предположения.

Сигурното тук е, че авторката на „Щом светлините угаснат” притежава гениални умения за изграждане на пълнокръвни образи и напрегнати ситуации. А това безспорно й отрежда специално място в жанра на съспенса.