page contents Книжен ъгъл: Който се страхува от мечки…
Предоставено от Blogger.

Който се страхува от мечки…

26.7.13

„Емас” представя нова книга на Карин Фосум

В малкото градче хората говорят, че когато Ерки Юрма е наблизо, се случват нещастия. Че е като лоша поличба. Никой не иска да е в обкръжението му и всички го избягват. Двайсет и шест годишният Ерки е вкаран принудително в заведение за душевноболни, но успява да избяга и да се скрие в близките гори.

Скоро след това възрастна вдовица е открита на стълбите на усамотения ù дом в горите край градчето. Извършено е брутално убийство, а намерилият трупа е едно особено момче, вманиачено в стрелбата с лък.
От разпита му се разбира, че край къщата на старата жена се е спотайвал Ерки – избягалият шизофреник. Инспектор Конрад Сейер е изпратен да разследва случая.

На следващата сутрин е ограбена банка и крадецът офейква с парите и взима заложник. Обаче нещо не е наред – заложникът нито хленчи, нито говори и явно не разбира какво става с него. Планът на крадеца започва да се пропуква...

Проницателно и търпеливо, какъвто е обичайният му подход, инспектор Конрад Сейер разнищва случая, чиято странност може да се сравни само със странността на свързаните с него. А предразсъдъците на малкия град изкривяват всяка информация, която инспекторът се опитва да събере. Всички са убедени, че убиецът на старата жена е Ерки. Освен неговата лекарка и Сейер...

Въпросът кой е убиецът виси до самия край на романа. Карин Фосум поддържа по брилянтен начин напрежението, за да ни покаже накрая, че нещата рядко са такива, каквито изглеждат на повърхността.

***

Професионална медицинска сестра, Карин Фосум работи години в психиатрична клиника, откъдето може би усвоява умението да създава изключителни в психологическо отношение образи. Характерно за книгите ù е вниманието, което отделя на героите си. Тя често пише за хората, които не се вписват в „нормалното” общество, каквото и да означава това определение.

Фокусира се върху човешкото у всеки от тях, без значение какви злодеяния са извършили; говори за мотивите, провокиращи действията им. Предоставя ни уникалната възможност да надникнем в съзнанието на душевноболни, на престъпници и жертви и да разберем, че нищо не е изтъкано само от черно или бяло.

Днес Карин Фосум е известна в родината си Норвегия като "Кралицата на криминалния роман", удостоявана е с множество национални и международни отличия, включително с Наградата за най-продаван криминален роман от чужд автор в САЩ, а според британския „Таймс” е сред 50-те най-добри криминални автори на всички времена.