page contents Книжен ъгъл: Приказка за секс, рецепти и убийства
Предоставено от Blogger.

Приказка за секс, рецепти и убийства

23.7.13

Издателство "Инициали" представя Лили Прайър и "В кухнята на страстта"

В Сицилия, където мафията говори тихо за любов, се разгаря сочна приказка за секс, рецепти и загадъчни убийства.

"Кухнята носи ароматите на миналото и всяко събитие в историята ù е записано с някакъв обонятелен меморандум. Ето ги ванилията, кафето, индийското орехче и тайните; ето ги млечно-сладката миризма на бебета, на стара кожа, овче сирене и теменужки.

В ъгъла, до килера, е увиснала миризмата на стар тютюн, на старост и смърт, а соленият аромат на похот и секс, се усеща във въздуха до стъпалата към избата заедно с мириса на сапун, чесън, пчелен восък, лавандула, ревност и разочарование.

… скоро вие ще видите, че изкуствата на любовта и на готвенето се допълват едно друго. Всъщност те са част от едно и също нещо – тържеството на живота, възторга на
сетивата.

Излегнах се на масата в цял ръст.. Студеният, гладък дъб лепне по голата ми плът. Дупето и бедрата ми са закръглени. Тази нощ е кулминацията, последният урок. Под светлината на свещите се протягам и гледам Англичанина докато се движи внимателно сред сенките в другия край на кухнята. Слушам потракването на тиганите му, прекъсвано от време на време от звуците в лятната нощ, свиренето на комар, ревът на муле."

Зима, пролет, лято и есен... в Сицилия.

Това са сезоните, през които главната героиня - Роза Фиоре - преминава в съзряването си, за да ни направи свидетели на своя живот, изпълнен с вкусна храна, екзотичност, пищност и чувственост. Всичко това е майсторски подправено с премерена доза болка, самота и обилно количество любов.

Вкусът и ароматът са на неустоими италиански ястия. Описанията са плътни и наситени.
Героите са страстни и необикновени. А кухнята е сърцето на имението и любимо място на Роза, която обича, още от ранна детска възраст, да прекарва времето си там, особено след загубата на нейния любим. Това място е и очевидец, от незапомнени времена, на всичко, което се случва наоколо – раждане, сватби, погребения...

За Роза кухнята се превръща в нейна обител, отдушник, съмишленик и довереник. Един ден тя решава да напусне дома си и да замине за Палермо, където започва работа в библиотека. Съчетавайки длъжността на библиотекарка със страстта си към готвенето, Роза се лишава от радостите на любовта и заживява еднообразен живот.

Но настъпва мигът, когато тя среща Англичанина, който ѝ показва как да заживее пълноценно. Заедно те преоткриват себе си и света по нов начин. Храната и сексът се превръщат в тяхното взаимно пиршество на сетивата и  празненство на живота.

Преди обаче окончателно да се насладят на десерта, който техните съдби са им приготвили, те трябва да преминат през загубата, отчаянието и болката.

Книга, която ще ви накара чрез богатството и наситеността на думите да вкусите от италианската кухня, да помиришете аромата на храната и да усетите докосването на желанието до кожата си.

Лили Прайър е английска писателка, автор на 4 книги. Заедно със съпруга си Крис и мопса Норман разпределя времето си между Лондон, Англия и Тоскана, Италия, откъдето черпи вдъхновение за творбите си.

Романът й „В кухнята на страстта” печели втора награда за дебют Гилфорд Артс Бук Прайз за 2004 г. Очаква се „Парамаунт” да продуцират филм по „В кухнята на страстта”, а на Бродуей да се постави мюзикъл по втората книга на Прайър – „Нектар”. Книгите на Лили Прайър са преведени на френски, немски, руски, испански, италиански, турски, македонски, датски, шведски и др.