page contents Книжен ъгъл: Комисарят Монталбано - истинският, от романите
Предоставено от Blogger.

Комисарят Монталбано - истинският, от романите

29.9.13

"Книгопис" ни запознава с Андреа Камилери - доайен на италианския роман

„Формата на водата“ е първият роман с комисаря Монталбано. В него има всичко, което ще направи поредицата световен хит: обаятелно ченге, завладяваща интрига,  напрежение и неочаквана развръзка. Както и типичните за Монталбано изкушения:  красивото женско обкръжение и изтънчените кулинарни удоволствия. 

Влиятелен политик е намерен мъртъв в колата си, изоставена в местност с лошата слава на публичен дом на открито. Медицинското заключение е категорично: естествена смърт, но комисарят Монталбано иска разследването да продължи още няколко дни. Макар че, когато разгадае цялата истина, част от нея ще запази само за себе си.

Той е доайенът на съвременната италианска литература.  Написал няколко исторически романа и множество разкази, Андреа Камилери е известен най-вече като създател на колоритния комисар Монталбано.  Роден в Сицилия , писателят използва в книгите си местния диалект, изпъстрен с нови, измислени от него думи.

Поредицата с комисар Монталбано, която включва вече двайсет книги, е преведена на 32 езика. Романите и разказите с прочутия му герой са филмирани в най-популярния италиански криминален сериал, излъчван в 65 страни.

Освен с литературното си творчество Андреа Камилери е известен и с работата си в киното и театъра. Писателят е вече 88-годишен, но продължава да пише и да участва в културния живот на Италия. Сред многото отличия на Камилери са Орденът за заслуги към Италианската република и наградата „Дагър“ на Асоциацията на криминалните писатели.