page contents Книжен ъгъл: Смъртта идва с виолетов плик
Предоставено от Blogger.

Смъртта идва с виолетов плик

30.9.13

Петко Тодоров

Нобелистът Жозе Сарамаго продължава литературно-социалния си експеримент

„На следващия ден никой не умря” е първо изречение в „Приумиците на смъртта” на Жозе Сарамаго (изд. „Колибри”, превод Даринка Кирчева). Четете романа внимателно. То ще се появи още веднъж, където най-малко очаквате.

Навечерието на Нова година, кралицата-майка е на смъртно легло и я чакат да си замине преди камбаните в 12. Тя остава, също на другия ден и на по-следващия. По-особеното е, че в държавата спират да умират.
Ужасът тръгва от погребалните агенции, приплъзва се в застрахователните и т.н. Правителството е в тиха паника. Застрашена е пенсионната система и тя като че ли е най-малкото.

След седмици се ражда оригинална мафия. Предприемачи извозват тръгналите за онзи свят зад граница да пукнат там, връщат ги за погребение. Близките плащат, властта си затваря очите.

След 7 месеца директорът на националната телевизия получава виолетов плик с писмо от смъртта, да информира нацията. Тя връща стария режим, но ще праща едноседмично персонално предизвестие. Смъртникът да се подготви: завещание, прошки и пр.

Във виолетов плик. Графологическата експертиза е категорична: писмото е писано от дамска ръка. И се почва.  Обаче един виолетов плик се връща обратно при смъртта. Праща го повторно, пак се връща. И тя тръгва да провери случая.

Със сигурност романът с най-обилно присъствие на смъртта. Португалският нобелист продължава литературно-социалния експеримент, почнат в „Слепота”. Там беше виртуозен, тук е чудовищно виртуозен.

Погледнете им очите в телевизора – от най-мизерния български социален анализатор до президента на САЩ. Това не са зеници, това са монети. Парализираното от пари въображение ражда ялови представи за живота. А ние глупаците се утешаваме: манипулират ни. Без да подозираме, че положението е по-отчайващо.

Сарамаго експериментира. Поставя човечеството в необичайна ситуация и наблюдава резултата. Неговото въображение е свободно, трябва да му се вярва. Но такива са не повече от 10-тина живи на планетата... Както и да е, внимателно с виолетовите пликове!