page contents Книжен ъгъл: Житейските постижения на котарака Боб
Предоставено от Blogger.

Житейските постижения на котарака Боб

15.10.13

„Светът в очите на Боб“ отговаря на огромния интерес към историята за спасителното приятелство между един наркоман и неговия котарак . Книгата е продължение на бестселъра „Уличният котарак Боб“, но не като хронология, а като житейско постижение.

Надеждата за спасение вече е последвана от самото спасение. Затова и разказът на Джеймс Боуен за преживяното на улицата с Боб звучи още по-окуражително. Колкото и драматични да са сблъсъците с грубостта и лошотията, далеч по-силни се оказват добротата и съчуствието.

И това не е художествена измислица, а изповед на човек, успял да постигне най-трудната победа. Победата над себе си, която е била невъзможна без верния му четириног приятел.
Както „Уличният котарак Боб“, така и втората книга на Джеймс Боуен е преведена от Анелия Янева.

Днес Джеймс Боуен е световноизвестен, а само до преди няколко години е отхвърлен от обществото бездомник. Срещата с котарака Боб обаче преобръща живота му... и го спасява. Всекидневната борбата за оцеляване като уличен музикант става много по-смислена, а и по-успешна, когато Боб лежи на раменете му или бди пред калъфа на китарата.

Сам авторът признава: „Откакто Боб се появи, направих огромни промени в живота си. Повече от десет години бях бездомен пропаднал наркоман. Сега отново стъпих на крака, но макар и оставил миналото зад гърба си, правя неуверени крачки към бъдещето. Все още имам нужда от помощ, за да вървя в правилната посока. Боб е винаги до мен, дарявайки ми приятелство и подкрепа“.

Първата книга на Джеймс Боуен „Уличният котарак Боб“ продължава да бъде хит в много страни. В британската класация за най-продаваните книги в АМАЗОН заглавието е неизменно сред топ 100 вече близо година и половина.