page contents Книжен ъгъл: Търсачът на минало открива света
Предоставено от Blogger.

Търсачът на минало открива света

22.10.13

Повечето читатели познават проф. Овчаров  като археолог. Освен учен, той обаче е и пътешественик. В свободното си от разкопки и научни изследвания време Николай Овчаров обикаля света. Посетил е почти всички страни на Стария континент, Северна и Южна Америка, Африка, Далечния изток, Япония и Виетнам.

В резултат от тези митарства преди седем години започват да се появяват първите пътеписи на археолога. Те са публикувани в рубриката „Индиана Джоунс“ на вестник „Стандарт“, водена редовно от него от 2005 г. насам.

Но както казват французите, „апетитът идва с яденето“. Преди известно време есетата започват да се превръщат в книги. Така се появяват „Разказите на българския Индиана Джоунс“ (София, 2006), „Археологически пътувания из Македония“ (Варна, 2009), „Един археолог пътешества по света“ (София, 2010), „Пътешествие из страни на орли и замъци“ (Пловдив, 2012).

В „Търсачът на минало открива света“ Николай Овчаров  повежда читателите на необикновено пътешествие из уникални  обекти по целия свят.

Българският Зографски манастир на Атон, Гърция. От страните от Нова Европа през владенията на император Карл Велики, добрата стара Англия и страната на викингите до необятната Русия и Империята на изгряващото слънце.

Читателите ще научат къде е погребан хан Кубрат, коя е родината на митичния Агамемнон, къде Александър Велики е получавал предсказания за победите си и как икона от Хилендарския манастир връща ръката на светец.

Заедно с автора ще посетите Люксембург – последното херцогство на Стария континент, града на порока и мореплавателите Амстердам, най-големия замък в света Уиндзор, Гранада – последната арабска крепост в Испания, родината на Чингис хан – Монголия, и много други. Ще научите любопитни подробности, свързани с историята на тези места, придружени от снимки от личната колекция на археолога.

Николай Овчаров е доктор на историческите науки, старши научен сътрудник в Националния археологически институт с музей към БАН, където работи от 1981 г. Дипломиран професор в Международния славянски университет – Москва от 2003 г. Преподавал е в Славянския университет (1995–1999), Нов български университет (1999–2002) и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (след 2009 г.).

Интересите на Николай Овчаров са в областта на древното изкуство, архитектура и епиграфика, проблемите на средновековната история, както и на морската история и археология. Името му нашумя със сензационните открития в областта на археологията. Той е член на колектива, разкрил южните части на царския дворец на Симеон във Велики Преслав.

Научен ръководител е на проучванията, при които бяха намерени уникалните епископски златни одежди и проучен средновековният манастир „Св. Йоан Продром“ в Кърджали. Венец на археологическата му дейност е разкриването на скалния град Перперикон и светилището на Орфей край с. Татул в Източните Родопи.