page contents Книжен ъгъл: Анди Грийнбърг - ексклузивен гост в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Анди Грийнбърг - ексклузивен гост в "Книги завинаги"

1.10.13

 Анди Грийнбърг, журналист от сп. "Форбс" и автор на книгата "Уикилийкс - машината, която убива тайни" (Милениум)  днес след 17 ч. ще бъде в студиото на "Книги завинаги" по Алма матер Класик ФМ на 88 Mhz. Слушайте разговора му с водещите и спечелете книга с автограф!

Анди Грийнбърг от години работи за сп. "Форбс", специализирал e върху кибертехнологиите, сигурността и цифровите граждански права. Статията му за "Уикилийкс" и неизбежните бъдещи информационни изтичания е първата, която осветлява Джулиан Асанж. Документалната му книга "Уикилийкс - машината, която убива тайни" му носи световна известност. Той е в България по покана на издателите си от "Милениум".

 "Машината, която убива тайни, не е просто "Уикилийкс" или фотокопирната машина, на която са преснимани "Документите на Пентагона", нито анонимната мрежа "TOR" или дори интернет.

Цяла глава в "Уикилийкс – машината, която убива тайни" е посветена на България и сайта "Биволъ". Грийнбърг пътува до нашата страна, за да добие по-добра престава за скандалните грами на бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю, в които Бойко Борисов е посочен като част от организираната престъпност.

"Уикилийкс" извади на светло нова вселена на разсекретяване чрез криптографско прикриване на издайника, източил шифрованите файлове на агенции и корпорации. Поколения хакери и радикални активисти от САЩ до Балканите от десетилетия усъвършенстват тези технологии, за да заличат световните институционални тайни. "Уикилийкс - машината, която убива тайни" е историята на всички идеалисти, анархисти или екстремисти, които показаха какво представлява активизмът и до какви социални промени може да доведе", казва авторът.

Това е живата идея, продължаваща да се развива в съзнанието на всички онези, които имат за цел да заличат институционалната потайност в света", пише Анди Грийнбърг в книгата си "Уикилийкс – машината, която убива тайни". Авторът разказва за борбата на киберпънковете, уикилийкърите и хактивистите за освобождаване на информацията и така да предотвратят манипулациите на управляващите.